1 min

Tags in dit artikel

, ,

AMD zal over een tweetal jaren een processor op de markt brengen waarin, net zoals Intel van plan is, vrijwel alles geïntegreerd is. Tegen die tijd zal er ook niet meer gesproken worden over een central processing unit (CPU), maar over een accelerated processing unit (APU).

De eerste microprocessor met ingebouwde grafische chip van AMD, zal niet alleen voorzien zijn van vier cores, maar ook ondersteuning bieden aan DirectX 11. Omdat de processor gefabriceerd wordt op een 32nm-procedé, heeft de processor een laag stroomverbruik.

AMD’s eerste APU moet volgens de website Expreview een chip worden waarin maximaal vier kernen, een DirectX 11 grafische processor, een DDR3-geheugencontroller en nog een aantal kleinere zaken zijn geïntegreerd. De APU krijgt codename "Llano" met zich mee en moet rond 2011 klaar zijn. In combinatie met een 900-serie chipset zal de Llano APU onder andere USB 3.0, USB, Serial ATA en DDR3-1600 ondersteunen. De verschillende cores in een APU worden afgestemd op een bepaalde functie, zodat er efficiënt kan worden omgegaan met de beschikbare rekenkracht.

De Llano zal eerst in een desktopvariant op de markt verschijnen, waarna AMD de APU ook langzaam zal uitrollen in de notebookmarkt. AMD heeft vooralsnog geen commentaar gegeven over de uitgelekte gegevens op de website. Meer informatie vind je op de website van Expreview.