2min

Microsoft onthult Windows Dev Kit 2023, een speciale op Arm gebaseerde pc voor developers. Hiermee kunnen zij applicaties ontwikkelen die alle mogelijkheden van Arm-processors benutten.

Windows Dev Kit 2023, ook wel bekend als Project Volterra, is een speciale pc met een Arm-processor die kan worden gebruikt om alle mogelijkheden van dit processortype te benutten. De techgigant ontwierp de pc onder andere voor het ontwikkelen van AI- en ML-applicaties.

Onder de motorkap

Onder de motorkap beschikt Windows Dev Kit over een op Arm gebaseerde Snapdragon 8cx Gen 3 SoC. De geïntegreerde CPU op de SoC moet tot 85 procent meer prestaties leveren dan andere processors. Ook is er een snellere GPU geïntegreerd en krijgen zakelijke klanten een cybersecuritymodule meegeleverd die encryptiesleutels tegen diefstal beschermt.

De SoC wordt gecombineerd met 32GB aan RAM en 512GB aan NVMe flash storage. Ook beschikt de pc over een neural processing unit (NPU) voor het draaien van specifieke AI-software. Deze NPU moet het draaien van sommige neurale netwerken wel met 90 procent versnellen. De behuizing van Windows Dev Kit 2023 beschikt over een Mini Display-ingang, een Ethernet-ingang en vijf USB-ingangen. Ook wordt Wifi 6 ondersteund.

Software-ondersteuning

Op het gebied van software krijgt de Arm-pc van Microsoft toegang tot Arm-compatibele versies van Microsoft 365-applicaties en meerdere third-party apps. Ook is de machine geschikt voor het draaien van meerdere populaire softwareontwikkelingstools, waaronder de voor Arm geschikte versie van Visual Studio 2022 17.4.

Daarnaast geeft de techgigant aan dat het een speciale versie van .NET voor deze specifieke hardware ontwikkelt. Verder worden verschillende Azure vm’s ondersteund. Windows Dev Kit is nu beschikbaar en kost 999 dollar (omgerekend 1.011 euro).