min

Tags in dit artikel

, ,

Toshiba heeft in samenwerking met Sun Microsystems een tweetal laptops op de markt gebracht met als standaard geïnstalleerd besturingssysteem OpenSolaris 2008.11.

Toshiba heeft de 12 Inch Portégé en de 14 Inch Tecra M10 laptops voorzien van de open source System V UNIX-variant van Sun. Niet alleen OpenSolaris is op de laptops aanwezig maar ook een hoop andere, vooral op ontwikkeling gerichte, toepassingen van Sun zoals VirtualBox, OpenOffice.org, MySQL, Glassfish, Java SE SDK, Netbeans en Sun Studio Express. Ook is er een complete webstack standaard op de laptop aanwezig met behulp van de Apache webserver.

De laptops bevatten als processor een Core2 Duo van Intel met een kloksnelheid van respectievelijk 1,4 en 2,53 GHz. De lichtgewicht Portégé heeft een 160 GB harde schijf terwijl de Tecra-laptop het met 320 GB kan doen.

De laptops kunnen voorlopig alleen nog in de Verenigde Staten gekocht worden via de OpenSolaris-website, maar vanaf mei komen de laptops ook beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk. De prijs bedraagt 1599 dollar voor de Portégé terwijl de Tecra een vanaf prijs kent van 1099 dollar. De prijs tussen de Windows- en OpenSolaris-variant van de laptops verschilt niet. De OpenSolaris-variant wordt gelevered met een enkeljarige ondersteuning van OpenSolaris middels de meegeleverde OpenSolaris Essentials Subscription.