De Noorse browserfabrikant Opera laat weten niet tevreden te zijn met de beslissing om Internet Explorer 8 in Windows 7 uit te schakelen.

Vorige week liet Microsoft wat weten over de technische kant van de Windows 7 E-edities. "Het enige verschil is dat het Internet Explorer 8-onderdeel niet aanwezig is", aldus Arik Cohen, een Microsoft-programmabeheerder. "Dit is hetzelfde onderdeel dat gebruikers in ‘Windows-functies aan- en uitschakelen’ kunnen uitzetten in Windows 7 RC."

Alle andere onderdelen van de browser zullen in de E-editie aanwezig blijven, aldus Cohen, omdat deze delen onderdeel zijn van de Windows-kern.

Deze killswitch-optie, die Microsoft in maart aan Windows 7 heeft toegevoegd, zorgt er dus voor dat Internet Explorer 8 onbeschikbaar wordt gemaakt. Toch worden de bestanden niet helemaal van de pc verwijderd, zodat de gebruiker het onderdeel later nog altijd kan inschakelen.

Opera, dat eind 2007 een klacht indiende bij de Europese Unie, is daar niet tevreden mee. "Microsofts kleine aanpassing zal de browsercompetitie niet herstellen op de desktop", aldus Hakon Wium Lie, chief technology officer van Opera.

De browserfabrikant was al eerder sceptisch over het uitschakelen van IE8 uit Windows 7. "De renderingengine blijft aanwezig. Wie weet dat Windows Update kan doen? Je zou de volgende ochtend kunnen opstaan en heel IE8 zou weer geïnstalleerd kunnen zijn."

Toch moet Microsoft enkele onderdelen van Internet Explorer, zoals de renderingengine, in Windows 7 laten, omdat niet alleen Microsoft-applicaties zoals Windows Update maar ook applicaties van andere softwarefabrikanten erop vertrouwen.

Opera is nog altijd voorstander voor een keuzescherm in Windows, waarin verschillende browsers worden weergegeven en waarin de gekozen browser wordt gedownload en geïnstalleerd. De Europese Commissie ziet hier ook wel wat in.

"Een mogelijke oplossing die niet vereist dat Microsoft Windows zonder browser levert, zo kunnen zijn om verschillende webbrowsers in een keuzescherm aan te bieden", aldus de Europese Commissie op 12 juni.