2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Europese Commissie heeft laten weten niet tevreden te zijn met de aanpassingen die Microsoft heeft gemaakt in Windows 7 E. Ze is van plan haar antitrustzaak tegen de softwaregigant voort te zetten.

Hoewel de Commissie blij was dat OEM-fabrikanten nu de keuze krijgen om ook andere browsers op Windows-computers voor te installeren, is de EC er minder blij mee dat Microsoft de alternatieve browsers niet direct met het Windows-besturingssysteem meelevert.

De Commissie wil namelijk echte keuze voor de consument, en dat is met Windows 7 E niet het geval, zo heeft ze in een verklaring laten weten: "De Commissie zal snel besluiten in de Microsoft-antitrustzaak of Microsoft betreffende internetbrowsers verkeerd gehandeld heeft. Ook wordt bepaald wat de noodzakelijke oplossing is om echte keuze aan consumenten te bieden en hoe de anticompetitieve effecten van Microsofts lange monopolie opgelost kunnen worden. Volgens de Commissie is een mogelijke oplossing dat consumenten kunnen kiezen uit verscheidene browsers, niet dat Windows helemaal zonder browser wordt geleverd."

Ook de Noorse browsermaker Opera, die in december 2007 de zaak aan het rollen bracht, laat tegenover Ars Technica weten dat Microsoft het beter had aan kunnen aanpakken: "We geloven niet dat Microsofts beslissing de concurrentie voor desktopbrowsers zal herstellen. De meeste gebruikers krijgen hun pc’s via OEM-kanalen en Microsoft zal daar IE8 aanbevelen. Daarom is het onwaarschijnlijk dat klanten echt kunnen kiezen uit verschillende browsers. Wij geloven dat een keuzescherm beter is: zodra gebruiker online gaat, wordt hij of zij gevraagd welke browser gebruikt moet worden. De gekozen browser wordt dan vervolgens geïnstalleerd en klaar gemaakt voor gebruik."

Het lijkt er dan ook op dat Microsofts poging om de antitrustzaak van de Europese Commissie het hoofd te bieden en toch geen browsers van andere fabrikanten mee te leveren, mislukt is.