2min

Tags in dit artikel

, , , ,

The Inquirer heeft gisteren de eerste beelden vrijgegeven van de nieuwe interface van Windows Phone OS, dat voorheen door het leven ging als Windows Mobile 6.5.

Hoewel Windows Mobile vooralsnog stukker meer marktaandeel heeft dan het iPhone OS of Android ziet Microsoft die voorsprong langzaam afnemen. Het bedrijf krijgt veel kritiek dat het achterblijft als het gaat om de gebruiksinterface en de snelheid van zijn mobiele besturingssysteem. Maar sinds Microsoft positieve kritieken heeft gekregen op Windows 7 lijkt het bedrijf de smaak te pakken te hebben, want ook Windows Mobile krijgt een enorme upgrade. Sterker nog, het gaat voortaan als Windows Phone OS door het leven.

The Inquirer is nu de eerste die beelden heeft van Windows Phone en daarin krijgen we een goed beeld van wat Microsoft voor mobieletelefoongebruikers in petto heeft. Te zien is dat de interface van Windows Phone een flinke upgrade heeft gehad, het startscherm is zeer opgeruimd gehouden en via een een simpele button bovenin kun je een aantal menu’s tevoorschijn roepen. Het hoofdmenu is geheel in de stijl van de Zune-interface en bestaat uit een lijst van verschillende opties. Het startmenu dat in de huidige versie van Windows Mobile zit en tevoorschijn komt als er op de startknop gedrukt wordt is vervangen voor een scherm met 24-bit iconen. Android en iPhone OS kennen een dergelijk scherm ook, maar bij Windows Phone heb je maar één scherm met iconen waar je vrij doorheen kunt scrollen.

Daarnaast wordt in de video een demonstratie gegeven van Market Place voor Windows Phone. Deze online winkel is te vergelijken met de App Store van Apple en Android Market van Google. Verder wordt er een demonstratie gegeven van de synchronisatieopties via een Windows Live-account, alle gegevens op de telefoon kunnen via het internet gesynchroniseerd worden. Middels de My Phone pc-software kan de telefoon ook op afstand gewist worden of kunnen sms-berichten, e-mails en contactpersonen overgezet worden naar een andere telefoon.

Hoewel Windows Phone OS sleepbewegingen op een touchscreen ondersteunt is er nog geen mogelijkheid om bijvoorbeeld met twee vingers in en uit te zoomen, zoals wel mogelijk is bij iPhone OS en Android. Deze functie gaat pas bij een volgende versie van Windows Phone OS toegepast worden. Volgens The Inquirer komt Windows Phone OS voor de kerst uit, waarschijnlijk in oktober als Windows 7 uitgebracht wordt.