2min

Tags in dit artikel

,

IKEA, het Zweedse concern dat meubels en woonartikelen aanbiedt, heeft zondag laten weten nooit zoveel kritiek te hadden verwacht vanwege het veranderen van het lettertype in haar catalogus.

Het bedrijf besloot voor het eerst in vijftig jaar het lettertype van de catalogus te veranderen. De switch van het Futura-lettertype naar Verdana heeft echter gezorgd voor een wereldwijde reactie op het internet.

"We zijn verrast", aldus IKEA-woordvoerster Camilla Meiby, "maar ik denk dat vooral de experts, mensen die geïnteresseerd zijn in lettertypen, degenen zijn die kritiek hebben. Ik denk niet dat de massa er veel om geeft."

Verdana is een lettertype ontwikkeld door Microsoft voor het gebruik op een computerscherm, niet op papier. Het lettertype is vooral bedoeld om de leesbaarheid op kleine schermen te vergroten. Er is dan ook speciaal aandacht besteed aan brede letters en veel witruimte tussen de karakters.

IKEA liet weten dat het lettertype veranderd was omdat het klanten op veel verschillende manieren wil bereiken en dus een lettertype zocht dat zowel op een beeldscherm als op papier goed leesbaar is.

"Verdana is een simpel, kostenbesparend lettertype dat goed werkt in alle media en in alle talen", zo vertelt Meiby. Echter, sommige IKEA-fans waren kwaad, omdat ze vinden dat Verdana minder elegant is dan Futura.

Het onlineforum Typophile eindigde zijn eerste post met de woorden: "Het is een tragische dag." Bovendien begon een week geleden de Romeinse ontwerpconsultant Marius Ursache een internetpetitie genaamd "IKEA, dump Verdana alsjeblieft." Op zondag had de campagne meer dan 2700 handtekeningen.

Ook op Twitter veroorzaakte de wijziging veel reacties, zoals "IKEA, stop met de Verdana-gekte" en "Woorden kunnen mijn walging niet uitdrukken".

De Zweedse kunstdirecteur Christoph Comstedt heeft echter een andere mening. "Ik denk niet dat de gemiddelde klant hier iets om geeft. Hoogstens komen er reacties uit de advertentiemarkt", zo vertelt Comstedt.

De IKEA-catalogus van 2010 zal de eerste zijn die de wijziging bevat en wordt binnenkort verspreid onder de 246 IKEA-winkels over heel de wereld.