2min

Xiaomi heeft tijdens Mobile World Congress het nieuwe vlaggenschip onthuld, de Xiaomi 13 Pro. Opvallend aan de smartphone is dat het met een grote 1-inch camerasensor komt.

Voor de nieuwe smartphones wordt samengewerkt met Leica, wat in “de eerste Xiaomi-modellen met professionele cameratechniek van Leica die buiten China verkrijgbaar zijn” moet resulteren. Het camerasysteem bestaat uit een 23mm Leica-hoofdcamera, met een sensorresolutie van 50MP. Er wordt gebruikgemaakt van een grote 1-inch Sony IMX989-sensor en een lens met een diafragma van f/1.9. Volgens Xiaomi leidt het tot kleurrijke beelden met een duidelijk contrast, inclusief de mogelijkheid om licht en snelle reacties vast te leggen. De Xiaomi 13 Pro ondersteunt video-opnames in 8K-resolitie of 4K-resolutie met 60 fps bij het opnemen in Dolby Vision.

Daarnaast beschikt het camerasysteem over een 50MP telecamera met een ‘floating lens’. Door dit element kunnen camerabewegingen beter opgevangen worden, zodat stabiele beelden vast kunnen worden gelegd. Verder zijn er een 50MP ultrawide sensor en een 32MP selfiecamera aanwezig.

Batterij en andere hardware

Naast een stevige focus op de camera, lijkt de batterij een ander element waarmee Xiaomi de 13 Pro interessant wil maken. De smartphone beschikt over een accu met een capaciteit van 4820 mAh. De telefoon ondersteunt de snelle 120W-oplaadtechnologie die Xiaomi in eerdere telefoons verwerkte. Uit de eigen tests van het bedrijf blijkt dat de batterij hierdoor in 19 minuten op valt te laden.

Eerder gebruikten we drie maanden de Xiaomi 11T Pro, een telefoon die ook over de 120W-oplaadtechnologie beschikt. Onze ervaringen met de oplaadtechnologie kan je teruglezen in het artikel.

Voor de processor vertrouwt Xiaomi op Qualcomm, dat de Snapdragon 8 Gen 2-chip levert. Het 6,73-inch 120 Hz WQHD+ AMOLED-scherm is in staat 1200 nits helderheid op volledig scherm en 1900 piekhelderheid te bereiken. Verder beschikt de Xiaomi 13 Pro over 12GB werkgeheugen en UFS 4.0 opslag (256GB of 512GB). De smartphone biedt WiFi 7-ondersteuning.

De Xiaomi 13 Pro zal vanaf 13 maart beschikbaar zijn in Nederland. De telefoon zal te koop zijn vanaf 1299 euro.