2min

Tags in dit artikel

, ,

Uit onderzoek FBTO blijkt dat Nederlanders eigenlijk niet of nauwelijks backuppen. En als ze al backuppen, backuppen ze in de regel alleen de bestanden die emotionele waarde hebben, zoals foto’s en video’s van familie en vrienden.

Het onderzoek van de FBTO, dat gehouden is onder 1200 Nederlanders, wijst uit dat Nederlanders eigenlijk niet tot nauwelijks backuppen en dat backuppen vaak afhangt van emotionele waarde. Nederlanders zijn namelijk sneller geneigd een backup te maken als het om bijvoorbeeld privéfoto’s en mail gaat.

Als Nederlanders backuppen, wat ongeveer 75 procent wel doet, dan gaat het alleen om belangrijke bestanden en zit er ook geen structuur in. Dat wil zeggen dat er bijvoorbeeld niet wekelijks of dagelijks een backup gedraaid wordt, terwijl dit eigenlijk wel zou moeten. De meeste backups worden gedaan op een externe harde-schijf of USB-stick. Wat niet brandveilig is, dus FBTO betwijfeld de waarde van deze backupmethode.

"Opslagsystemen zoals een portable harde schijf, USB-stick of DVD zijn niet meer te raadplegen op het moment dat een brand een woning verwoest. Dit biedt dus geen echte zekerheid", zegt Bob Stehmann, manager marketing FBTO. De middelen liggen vaak naast onze computers, waardoor er dus niets afgeschermd is tegen brand of dergelijk. Stehmann pleit daarom voor een landelijke campagne die laat zien wat de gevolgen kunnen zijn als men niet gebruik maakt van backups. Men komt namelijk meestal pas tot de conclusie dat er gebackupt moet worden als een crash ervoor zorgt dat alle bestanden weg zijn.

Mannen vragen vaker om hulp bij collega’s, winkels, computerclubs en bladen dan vrouwen. Vrouwen kiezen, als ze hulp nodig hebben, liever hun partner, kinderen of ouders. Het meest wordt een vriend(in) om hulp gevraagd als er problemen zijn met de computer.