Nokia gaat providers niet toestaan om de N900 aan te passen, Nokia voert hiermee dus een soort alles-of-niets-beleid, wat redelijk kritiek kan uitpakken voor Nokia.

Veel providers installeren eigen software of instellingen op een telefoon voordat ze daadwerkelijk in de winkels komen te liggen. Zo worden diverse HTC-toestellen zo aangepast dat T-Mobile ze als T-Mobile-branded kan leveren. De T-Mobile G1 is bijvoorbeeld ook door HTC ontwikkeld en geleverd. De HTC Hero is de T-Mobile G2 Touch geworden.

Nokia heeft hiermee een beetje gekeken naar Apple, die de iPhone ook niet laat aanpassen door providers. Hiermee stelt Nokia dat de consument er juist beter van wordt en om die reden is het niet toegestaan om het nieuwe topmodel van Nokia te modificeren met eigen software en instellingen.

De N900 is het nieuwe topmodel van Nokia dat niet op Symbian draait. Het high-end-toestel van Nokia gaat Maemo draaien, een Linux-besturingssysteem die onder andere ondersteuning biedt voor Qt, waarmee applicaties ontwikkeld kunnen worden die crossplatform zijn.

Of Nokia daadwerkelijk succes gaat boeken met deze strategie is overigens nog maar de vraag. De andere kant van het verhaal is namelijk dat men weigert de telefoon van Nokia te distribueren omdat ze er niets op mogen aanpassen. Het toestel is door op Nokia op Q4 gezet, maar naar verwachting komt het toestel in oktober in de winkels.