2min

Nokia heeft een nieuwe strategische partnership met Amazon Web Services (AWS) aangekondigd. Hierdoor ontstaan er diensten die het gemakkelijker maken voor service providers om te switchen naar de cloud. Anderzijds moet 5G een boost krijgen door de samenwerking.

Het Finse bedrijf zal diensten aanbieden betrekking hebbend op consultancy, design, migratie en operationele ondersteuning voor infrastructuur. Er zal ook expertise over netwerktechnologieën aangeboden worden. Nieuwe producten en diensten die voortkomen uit het partnership gebruiken een combinatie van Nokia’s Nuage Networks SD-WAN en zijn IMPACT IoT-platform en AWS’ Greengrass machine learning service.

Het doel is om ook verder research te doen naar de toepassing van 5G. Dit gebeurt door het creëren van nieuwe gebruikscasussen en potentiële roadmaps voor service providers die de verbindingstechnologie willen toepassen. In een reactie geeft Nokia-CSO Kathrin Buvac aan dat de vierde industriële revolutie een strakke integratie tussen de IT- en netwerk-infrastructuurwerelden nodig heeft.

Buvac is ervan overtuigd dat de samenwerking met AWS de migratie van service providers naar de cloud zal versnellen. Daarnaast ziet de bestuurder de mogelijkheid om nieuwe kansen te ontwikkelen door het leveren van volgende generatie connectiviteit en cloud services. Klanten uit de service provider- en grote enterprise marktsegmenten zullen uiteindelijk nieuwe groeimogelijkheden krijgen door de samenwerking, concludeert Buvac.

Niet alleen Nokia profiteert

Bedrijven die AWS gebruiken zullen ook tegen een aantal aanpassingen aanlopen. Daaronder valt een nieuwe integratie van Nuage’s SD-WAN met AWS. Ook de mogelijkheid om beveiligde connecties in hybride omgevingen door een single management-window te lanceren behoort hiertoe. Het is dus niet alleen Nokia die profiteert van de overeenkomst.

De meeste mensen kennen Nokia van de mobieltjes die het merk op de markt bracht. Inmiddels houdt het bedrijf zich dus bezig met andere praktijken. Zo werd er onlangs bijvoorbeeld een mobiel testplatform voor 5G aangekondigd en werd de focus van de virtual reality-markt verlegd naar de gezondheidszorg.