HTC, de smartphonemaker die bekend is van zowel Android- als Windows Mobile-toestellen, heeft gisteren de eerste Donut-ROM online gezet. Donut is de opvolger van Android Cupcake en draagt versienummer 1.6.

De ROM-update is enkel bedoeld voor developers phones. Deze telefoons, die veel weg hebben van de G1, hebben rootaccess en een andere bootloader, op die manier is het mogelijk om er andere Android-ROMS op te draaien. De zogenaamde ADP-toestellen worden door Google verstrekt aan geregistreerde Android-ontwikkelaars. Ze zijn overigens niet gratis.

Hiermee is de ADP-phone de eerste die de ROM-update ontvangt. Een ‘gewone’ T-Mobile G1, samen met de andere Google-powered Android-telefoons, moeten nog even wachten op de upgrade. Wanneer die verwacht kan worden is nog niet duidelijk.

Android Donut 1.6 biedt verschillende nieuwe mogelijkheden, opmerkelijk voor een minor update. Zo is er een vernieuwde zoekfunctie die ervoor zorgt dat je je hele telefoon kan doorzoeken en is er ondersteuning voor meerdere schermresoluties. Google heeft verder ondersteuning toegevoegd voor CDMA-netwerken. Hierdoor is Android ook voor andere telecomnetwerken een optie.

Toch lijkt het erop dat de ROM-update die HTC heeft uitgebracht niet helemaal werkt. Een Android-ontwikkelaar, genaamd Jean-Baptiste Queru, geeft aan dat de ROM van HTC niet helemaal correct is. Doordat de telefoon gewist moet worden voordat de update geïnstalleerd kan worden, bestaat de kans dat de Android-telefoon geen Market-applicaties meer wil downloaden. De ontwikkelaar geeft aan dat hij zo snel mogelijk de nieuwe ROMs vrij wil geven, maar wanneer dat is, blijft onduidelijk.