2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google heeft vandaag de SDK van Android 1.6 vrijgegeven. Hiermee is Android Donut, een minor-update van 1.5 officieel gelanceerd. In oktober komt het toestel OTA beschikbaar voor Google-powered-telefoons.

Android 1.6, Donut, biedt verschillende verbeteringen. Wat toch opvallend is voor een minor-release. Zo heeft versie 1.6 ondersteuning voor meerdere resoluties en zijn fabrikanten dus niet langer aangewezen op de 320×480-resolutie, maar kunnen ze daar ook boven of onder gaan zitten. Google waarschuwt wel dat ontwikkelaars moeten testen of hun applicaties nog goed draaien op een kleinere of grotere resolutie. Android zal automatisch de teksten en dergelijke verkleinen, maar er is een kans dat het allemaal niet gaat werken. Op de Android-blog geeft de Google-ontwikkelaar dan ook aan dat dit wel gecontroleerd moet worden.

Daarnaast biedt Android 1.6 ondersteuning voor een zogenaamde text-to-speech-library. Deze API zorgt ervoor dat een telefoon kan praten. Het is feitelijk gewoon een geautomatiseerde voorleesfunctie, die gebruik maakt van stemmen en technieken die in de library verwerkt zitten. Daar tegen over staat dat Android nu ook ondersteuning heeft om spraakgestuurde opdrachten te ontvangen, wat in sommige 1.5-builds ook al mogelijk was. Bijvoorbeeld voicedail-functies komen hiermee ten goede.

Android komt ook met een volledig vernieuwde zoekfunctie, die ervoor zorgt dat alles doorzoekbaar is. De zoekfunctie kan uitgebreid worden met data van third-party-apps, maar zoekt standaard ook door het internet, contacten en bestanden. Het is mogelijk om in te stellen waar de zoekfunctie allemaal in mag zoeken en wat niet zichtbaar moet zijn.

Ook de Android Market is volledig vernieuwd. Android Market heeft een redesign gekregen, die al eerder uitlekte. Verder is er ondersteuning voor screenshots bijgekomen en is het gemakkelijker om reviews van de applicaties terug te vinden. De nieuwe Android Market zorgt ervoor dat applicaties gemakkelijker terug te vinden zijn en dat de informatie overzichtelijker is. Dan is er nog de ondersteuning voor VPN’s, dat vooral voor zakelijke gebruikers een zeer interessante functie is. Verder biedt Android 1.6 ondersteuning voor CDMA-masten, de tegenhanger van de GSM-mast.

Ook biedt Android 1.6 een applicatie aan die bijhoudt welke applicaties er een grote hoeveelheid stroom gebruiken. Op die manier is altijd te achterhalen welke applicatie ervoor zorgt dat de accu sneller leeg gaat. Android 1.6 komt in oktober beschikbaar op mobiele telefoons, Google-powered telefoons zullen een OTA-update (Over the air) krijgen. HTC zal zelf een ROM-update moeten maken voor Android 1.6 voor de HTC Hero. De SDK is vandaag vrijgegeven en de definitieve code is dus ook al beschikbaar. Custom ROM-ontwikkelaars hebben dus al toegang tot de volledige broncode van Android 1.6.