Uit de diepste kelders van 2701 San Tomas Expressway, één van de hoofdkantoren van NVIDIA, borrelen de geruchten naar boven dat er een eind lijkt te komen aan de GPU-markt zoals we die nu kennen. Het einde van de lange strijd tussen de twee grootmachten, NVIDIA en AMD-ATI, lijkt nabij.

Op het moment van schrijven zijn de geruchten bevestigd dat de productie van de GT200 geheel zal worden gestaakt. De GTX285 wordt vanaf nu al niet meer geproduceerd, de GTX260 zal binnen twee maanden niet meer gemaakt worden en de GTX275 al binnen twee weken. De reden van het EOL (End Of Life) verklaren van de GT200-serie heeft maar één belangrijke reden: NVIDIA kan niet meer concurreren met AMD-ATI en de Evergreen-serie ofwel de HD5xxx. Alle OEM-fabrikanten zijn hier gisteren op 6 oktober van verwittigd. Kortom, NVIDIA heeft geen product meer om te concurreren in zowel de highend en mid-end sectie op de markt.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Productiefout op productiefout met onder andere het GT212- en GT214-fiasco, slechte keuzes van het management en problemen met de productie van de nieuwe GT300 hebben er voor gezorgd dat het bedrijf financieel aan de grond zit. Managers leveren (volgens NVIDIA traditie) op het moment al hun salaris in tot 1$ per maand. Mismanagement is hier het juiste woord. En zoals vaak bij problemen met het management kan dat maar één ding betekenen: het opstappen van dat zelfde management. Dat dat gaat gebeuren lijkt zeer onwaarschijnlijk; Laat het nu net zo zijn dat ‘het management’ het zelfde groepje mensen is dat grootaandeelhouder is van NVIDIA.

Zoals het er nu naar uitziet zal er het komende half jaar simpelweg geen concurrentie zijn met het almaar groeiende ATI. Of de GT300, ‘Fermi’ genaamd, de positie van NVIDIA kan redden is nog maar de vraag. Met een ‘die-size’ grofweg twee keer zo groot als die van de concurrent ‘de evergreen’ kunnen de nieuwe kaarten van NVIDIA qua prestaties misschien wel matchen of overtreffen, maar met de moeite die er gepaard gaat met het produceren van de 40nm chip zal die ruim twee keer zo duur zijn en dus netto veel minder in het laatje brengen. Het nu gaande GT200-probleem ligt dus in het verschiet.

Ik begon dit bericht met ‘Het einde van de lange strijd tussen de twee grootmachten lijkt voorbij’. En dat heb ik niet zomaar gedaan: Zoals zo vaak de laatste tijd blijven er geruchten opduiken over NVIDIA die door datzelfde ‘groene kamp’ in andere berichten weer tegen gesproken worden. Zie daarvoor het bericht ‘Lancering GT300 dichterbij dan gedacht’. NVIDIA doet in elk geval erg haar best om te laten geloven dat de chip bestaat en binnen afzienbare tijd op de markt zal verschijnen. Wij beginnen sterk te neigen naar ‘waar rook is is vuur’. Aan NVIDIA de taak om om te laten zien dat er geen vuur is. We kunnen het er in ieder geval over eens zijn dat de situatie van NVIDIA slecht is voor de concurrentiestrijd en de daarbij behorende marktwerking, prijzen en innovatiedrang.
Post nog snel een resultaat met een NVIDIA-kaart in ons 3dmark topic voor het te laat is.