De afgelopen twee maanden zijn er flinke tekorten ontstaan aan GT200-kaarten. Vooral de highend gtx285 is al bijna nergens meer te krijgen. Ook ATI lijkt voorlopig niet aan de grote vraag naar de nieuwe HD5000-serie te kunnen voldoen.

Dat deze situatie niet goed is voor het NVIDIA-kamp moge duidelijk zijn. Als er al niet genoeg GT200 kaarten geleverd kunnen worden, hoe zal dit dan verlopen met de nog moeilijker te produceren GT300 chip? Dat NVIDIA het toch wel moeilijk heeft met de GT300 chip ‘fermi’ blijkt wel uit de persconferentie van een aantal dagen geleden. Een oplettende journalist dacht te zien dat de getoonde ‘Fermi’ kaart een ‘lege huls’ zou zijn. Dit gerucht is door iemand van NVIDIA bevestigd. Of dit werkelijk komt door problemen met de chip, of dat men alleen het uiterlijk van de kaart wilde showen is niet duidelijk, maar de reden laat zich wel raden.

NVIDIA heeft in deze tijden nog het geluk dat ATI ook nog niet geheel aan de massale vraag naar de HD5000-serie kan voldoen en het ziet er naar uit dat dit de komende weken nog niet opgelost gaat worden. Er blijken te weinig HD5000 kaarten naar het Europese continent te zijn verscheept.

Het goede nieuws dat NVIDIA wel kan melden is dat de eerste twee nieuwe midrange kaarten uit de 200 serie, de GT210 en de GT220, op 12 oktober verscheept zullen gaan worden. Beide kaarten zullen voor het eerst in het groene kamp ook DX10.1-instructies ondersteunen, dit als opstapje naar DX11 techniek waar DX10.1 een behoorlijk aandeel in heeft. De GT240 uit dezelfde serie wordt ergens eind november in de schappen verwacht.