Met de lancering van de ATI HD5800 series is de strijd om de gpu-markt wederom begonnen. De enige vraag is; waar staat NVIDIA met de ontwikkeling van zijn DX11 chip, de GT300 met de naam: Fermi. De geruchtenmachine draait al een tijd op volle toeren en NVIDIA hield de mond stijf dicht. Tot nu.

De yield-geruchten

Op verschillende sites deed het gerucht de ronde dat NVIDIA’s chip verder genoemd "Fermi", grote problemen had goede yields te halen. Een percentage van niet meer dan 1,7 procent van de chips die van de band rolde zou foutloos werken. De geruchten zouden zijn ontstaan na een "verkeerde vertaling" van AMD’s "Competitive Analysis team" vrij vertaald het concurrentieonderzoeksteam. Dat de geruchtenmachine van AMD prima heeft gewerkt blijkt uit het feit dat alle grote hardwarenieuwssites de geruchten als serieus hebben overgenomen.

In een officiële reactie van NVIDIA wordt verklaard dat de yields prima in orde zijn en dat de chip eind november, begin december verscheept zal gaan worden. Ook lijkt er een einde te zijn gekomen aan de geruchten betreffende de specificaties van de "Fermi" chip.

Ferme specificaties

Volgens NVIDIA zal de chip, gemaakt volgens een 40nm-procedé, drie miljard transistors, 512 "CUDA cores" (voorheen Streaming Processors) en maximaal 6gb DDR-5 op een 384-bits geheugenbus bevatten. Over kloksnelheid van zowel de GPU als geheugen is helaas nog niets bekend. Tevens weet NVIDIA te melden dat er onder andere de c++ instructieset ondersteund zal gaan worden. Zodra er meer concreet nieuws bekend is zullen wij bij TZ een topic openen met meer informatie betreffende onze "ferme vriend" Fermi, zoals wij dat ook gedaan hebben met het Grote Radeon 5xxx topic.

Tot slot

Op papier ziet het er allemaal goed uit voor de nieuwe telg uit het groene kamp. Of NVIDIA de vooruitzichten waar kan maken is nog maar de vraag. Het wachten is op een officieel werkend product, tot die tijd is het afwachten of wij begin komend jaar Fermi in onze cases mogen verwelkomen. Het moge duidelijk zijn, Fermi is laat. Op de vraag waarom de chip zo laat is beantwoordde Ujesh Desai, marketing man bij Nvidia: "Because designing GPU’s this big is "fucking hard".