In Nederland is het internet goed voor twee procent van het totale energieverbruik van het hele land, dat is ongeveer evenveel als de luchtvaart. Bovendien stijgt het zogenaamde ‘ICT-verbruik’ razendsnel, dat alles blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Tebodin, dat werd doorgestuurd naar de Tweede Kamer.

Als we kijken naar dat ‘ICT-verbruik’, dan zien we dat 67 procent van de gehele koek verbruikt wordt door de huishoudens. De infrastructuur, bestaande uit servers, datacenters en andere netwerkapparatuur, neemt zo’n 20 procent in beslag. De overige 13 procent wordt verbruikt door het bedrijfsleven.

In de voorbije twee jaar is het energieverbruik in datacenters met maar liefst 52 procent toegenomen. Het rapport denkt dat daar veel te besparen valt als datacenters zuiniger met energie zouden omspringen. Als de datacenters op deze manier doorgaan, zal het gebruik in 2020 73 hoger liggen dat het huidige stroomverbruik. Betere koeling en zuiniger apparatuur kunnen dat getal beperken tot 26 procent, zo beweert het rapport.