2min

Tags in dit artikel

, ,

Overklokkers opgelet! Bij het extreem overklokken van een aantal P55 moederborden met een Foxconn socket bestaat het gevaar van het verbranden van de socket pinnen en je CPU.

Hier zie je duidelijk de schade aan een cpu na een aantal ‘extreme’ benchmarks.[/b]

Onze collega’s bij Anandtech hardware forum hebben met een P55 extreme overklok-shootout elk P55-bord in bezit en een aantal dure i5 en i7 chips verbrand. Het schijnt voornamelijk te komen doordat de pinnen in de socket slecht contact maken met de processor, waardoor de gevraagde ampères niet goed verdeeld worden op de CPU. Of er nou met lucht, DICE of LN2 gekoeld wordt maakt niet uit. Boven de 4,3GHz loop je al risico je hardware te slopen.

Hier zie je de schade aan een socket.[/b]

Je kan zelf redelijk makkelijk controleren of je problemen hebt met je socket; zodra je je cpu hebt vastgeklikt in je systeem met de CPU-klem, moeten alle pinnen een afdruk achter laten op de overeenkomstige pinnen op de CPU, vaak een of twee puntjes, is dit niet het geval kan je dus met flinke problemen komen te zitten.

Als je goed naar deze foto kijkt zie je dat bij de rood omlijnde contactpunten geen afdruk te zien is van de socket pinnen.[/b]

Verreweg de meeste sockets voor het 1156 platform zijn gemaakt door Foxconn, een klein percentage van de moederborden bevat een LOTES socket. Met het LOTES socket zijn tot op heden geen problemen gevonden, sterker nog, bij moederborden met het LOTES-socket worden gemiddeld hogere stabiele overkloks gehaald dan met de Foxconn tegenhanger. Een merk wat alleen voor LOTES sockets heeft gekozen in hun high-end segment is EVGA met bijvoorbeeld de Classified 200-serie. Met de aanschaf van een EVGA P55 FTW heb je 50% kans op een LOTES socket. Ook een aantal DFI en MSI moederborden bevatten een aantal batches met het LOTES design.

Als je al een P55 bord hebt aangeschaft, is het zeer verstandig niet te hoog te gaan overklokken. Je hebt garantie-technisch ‘geen poot om op te staan’ als het mis gaat. Als het nog niet is mis gegaan kan je misschien bij je hardware-shop je beroepen op een constructiefout als je laat zien dat de pinnen de CPU niet goed raken, maar dit is nog niet bevestigd. Fabrikanten hebben nog niet gereageerd op het socket-probleem.