2min

T-Mobile heeft bekend gemaakt dat het bedrijf de overname van Orange volledig heeft afgerond. Hiermee is nu dus ook het klantenbestand volledig overgezet en zijn alle netwerkproblemen ook de wereld uit. Daarnaast maakt T-Mobile bekend een goed derde kwartaal gedraaid te hebben, de omzet per gebruiker daalde, maar de winst per gebruiker steeg.

Hans van Leeuwen, Financieel Directeur van T-Mobile: "Als aanbieder van mobiele communicatie hebben wij veel te maken met overheidsingrijpen. Dat is deels noodzakelijk geweest in de afgelopen jaren om duurzame concurrentie tot stand te brengen. De Nederlandse mobiele markt is een van ’s werelds meest concurrerende met zeer lage tarieven voor klanten. Overheid en politiek moeten er voor waken om van de mobiele aanbieders geen ‘Kop van Jut’ te maken, door telkens nieuwe regulering op te leggen die ingrijpende gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering."

"T-Mobile staat voor nieuwe lange termijn investeringen die terugverdiend moeten worden. Voortdurend ingrijpen van de overheid op internationaal en nationaal niveau zorgt voor onzekerheid over de mogelijkheid om deze investeringen te kunnen laten renderen. Wij zien dat de omzet onder druk staat. Dat komt vooral door steeds scherpere overheidsmaatregelen die zien op de kosten die operators aan elkaar en hun klanten in rekening mogen brengen. Dankzij een sterke focus op kostenbeheersing hebben wij de winstgevendheid toch weten te verbeteren."

T-Mobile heeft eveneens toegezegd dat zij het netwerk van Orange gaan hergebruiken. De netwerkmasten van Orange, en hiermee ook de frequenties, waren ook uitgeschakeld en werden dus niet gebruikt. De overheid tikte T-Mobile echter op de vingers en stelde dat de frequenties terug in gebruik genomen moesten worden, of dat de frequenties teruggegeven moesten worden aan de overheid. T-Mobile heeft toen de keuze gemaakt om ze te gaan hergebruiken. Of hier het bereik ook mee gebaat is, valt nog niet met zekerheid te stellen.

In totaal heeft T-Mobile Nederland nu 5.474 miljoen klanten, een stijging van 2,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De totale omzet bedroeg 452 miljoen euro, een daling van 5,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU) daalde eveneens licht, dit daalde tot 4,2 procent.