2min

De OSX86-community is erin geslaagd om de laatste update van Snow Leopard, 10.6.2, weer te laten werken met de Atom-processor van Intel. Apple zorgde er met de laatste Snow Leopard-update voor dat de processor niet langer door het besturingssysteem wordt herkend.

Intels Atom-processor wordt voornamelijk gebruikt in goedkope netbooks die populair zijn bij mensen die het Mac OS X-besturingssysteem willen uitproberen. De OSX86-community houdt zich onder meer bezig met het ondersteunen van mensen die Mac OS X op een gewone computer of laptop willen installeren, wat technisch gezien mogelijk is sinds Mac OS X compatibel is gemaakt met Intel-processors.

Gedurende de ontwikkeling van de Mac OS X 10.6.2-update, waarin Apple regelmatig testversies vrijgaf aan ontwikkelaars, was er veel onduidelijkheid of de update nog wel ondersteuning zou bieden voor de Atom-processor. Uiteindelijk bleek dat de definitieve versie van de update inderdaad niet meer met de Atom-processor compatibel was.

De community is er inmiddels in geslaagd om netbooks met een Atom-processor, met behulp van een hack, alsnog te laten werken met de gevreesde Mac OS X-update. Eenvoudig is het uitvoeren daarvan echter niet. Het vereist nogal wat ervaring met de Terminal en ook moet de kernel van het besturingssysteem vervangen worden door een die wel met Atom-processors compatibel is.

Onduidelijk is echter nog steeds of Apple de Atom-processor bewust van het lijstje ondersteunde processors heeft gehaald omdat geen enkel product van het bedrijf over een dergelijke processor beschikt, of dat dit per ongeluk gebeurd is omdat Apple de software waarschijnlijk ook niet uittest met officieel niet-ondersteunde processors.