Windows 7, het recentelijk uitgegeven nieuwe besturingssysteem van Microsoft, lijkt goed aan te slaan bij de consumenten. Ongeveer vijftien procent gebruikt nu al Windows 7. Windows 7 is snel op de markt gezet, om de nare nasmaak van Windows Vista weg te werken.

Microsoft heeft op 22 oktober het besturingssysteem officieel uitgegeven. Voor die tijd waren er al een Release Candidate- en bèta-versies uitgebracht, maar vanaf 22 oktober is het systeem officieel verkrijgbaar voor iedereen. Windows 7 wordt geprofileerd als alles wat Windows Vista had moeten zijn, snel en eenvoudig.

Wat betreft Windows Vista zat het Microsoft niet mee. De nieuwe Windows-versie kreeg veel negatief commentaar en gebruikers waren niet blij dat het allemaal vrij instabiel kon draaien. Daarnaast was het besturingssysteem ook erg zwaar, waardoor mensen toch veel klachten hadden over de Windows-versie. Windows 7 moest er toen voor zorgen dat Windows Vista vervangen kon worden.

In de eerste twee weken heeft ongeveer vijftien procent van alle computers een upgrade gehad naar Windows 7. Hoe de precieze cijfers over bijvoorbeeld november liggen is niet duidelijk. Onderzoeksbureau GfK heeft een rondje gedaan langs diverse grote Windows 7-resellers en concludeerde hieruit dat de verkopen alleen nog maar stijgen. Ongeveer negentig procent van alle computers die nu verkocht wordt, draait al Windows 7.


"Het is positief opgepikt", aldus directeur Steven Bakker van computerwinkel MyCom. "In eerste instantie keek men even de kat uit de boom, nu nemen de verkoopcijfers per week toe." Paradigit is ook tevreden, een woordvoerder stelt: "We verkopen honderden losse pakketten per week," aldus een woordvoerder. "Het zijn geen spectaculaire cijfers, maar de hogere verkopen houden langer aan dan bij Vista na de introductie."

Het lijkt er ook op dat steeds meer mensen nu nieuwe computers kopen. Ze wachten namelijk bewust op de release van Windows 7, zodat ze meteen de nieuwste Windows-versie in handen hebben. Er wordt geschat dat de verkopen van computers met ongeveer twintig procent zijn toegenomen. Windows Vista was een domper, dus klanten zijn nu wel afwachtender: "Het is niet meer zo dat mensen voor de deur gaan liggen voor de nieuwste Windows-versie. Men heeft eerst gewacht op de reacties in de omgeving en op internet," aldus de MyCom-woordvoerder.

"De tevredenheid over Vista was niet groot", zegt ook marketingdirecteur Michel Schaeffer van internetwinkel Bol.com. "Vooral de losse verkoop van Windows 7 loopt vele malen beter dan bij Vista. We hebben inmiddels duizenden pakketten verkocht. Waarschijnlijk is de groep die nog met Windows XP werkte nu wel over de streep getrokken."

Ondanks alle problemen laat Microsoft Nederland weten dat de problemen met Windows Vista enkel in het begin optraden. Door middel van twee servicepacks heeft Microsoft er wel voor gezorgd dat alles een stuk beter ging werken. "De eerste impressie was heel belangrijk. We hebben hier veel van geleerd voor de introductie van Windows 7", aldus Microsoft Nederland-woordvoerder Ralf Becks. "We hebben er meer dan ooit voor gezorgd dat randapparatuur werkt en we hebben van tevoren veel uitgebreider getest."