2min

Tags in dit artikel

,

Vodafone heeft gisteren bekendgemaakt dat de telecomprovider de eerste zendmast met een windturbine erop heeft geplaatst. Die windturbine zorgt er dan voor dat er voldoende elektriciteit binnenkomt om de zendmast van energie te voorzien.

De zendmast met windturbine is in samenwerking met Ericsson geplaatst en moet ervoor zorgen dat er minder energie nodig is van derde partijen. De turbine is ontwikkeld door EverkinetIQ en staat inmiddels bij de A16 in de buurt van Dordrecht. Vodafone zet zich ook in andere landen in voor energiereductie, in India gebruiken ze bijvoorbeeld zonnepanelen op de zendmasten.

"Duurzaam omgaan met energie is voor Vodafone zeer belangrijk", aldus Jens Schulte-Bockum, CEO van Vodafone Nederland. "Dit uit zich onder andere in het treffen van energiebesparende maatregelen zoals het ’s nachts standby zetten van GSM-masten. Maar ook in het investeren in duurzame oplossingen voor bijvoorbeeld koelingsystemen die gebruik maken van aparte in- en uitlaat luchtstromen. Onze ambitie is om in 2020 is de CO2-uitstoot van Vodafone met 50 procent te verminderen ten opzichte van 2007 en de hieraan gelieerde MJA3-doelstelling: tot 2020 2 procent per jaar energie-efficiënter te worden. Het inzetten van windturbines zal onder meer bijdragen aan het behalen van dit ambitieuze doel."


Staatssecretaris Heemskerk zet zich vanuit het Kabinet in voor vergroening van de ICT-sector. Hierover maakte hij eerder ook concrete afspraken met het ICT-bedrijfsleven waaronder Vodafone. De ICT-bedrijven (verenigd in ICT~Office) zetten zich in om de energie-efficiency met 30 procent te verbeteren over de periode 2005-2020. Dit initiatief van Vodafone past hier volgens Heemskerk uitstekend in.