1 min

Vodafone is begonnen met het plaatsen van kleine zendmasten in grote steden om de capaciteit van het netwerk op te schalen. Deze klein zendmasten kunnen worden bevestigd aan lantaarnpalen en gevels van gebouwen. Het bereik van een kleine mast is tientallen tot honderden meters en zijn vooral bedoelt voor extra capaciteit op drukke punten.

De nieuwe kleine zendmasten zenden een 4G-signaal uit op 2600 MHz-band, deze band is uitermate geschikt voor korte afstanden maar hebben wel een grotere capaciteit. Hierdoor kan Vodafone op drukke punten zoals het centrum van Amsterdam gemakkelijk de capaciteit vergroten. De eerste zogenaamde small cells hangen inmiddels in Amsterdam en Vodafone wil nu ook gaan uitbreiden naar Rotterdam en vervolgens Utrecht en Den Haag.

Vodafone’s huidige 4G-netwerk werkt voornamelijk op de 800- en 1800 MHz-frequenties. Hiermee kan sneller een groter gebied worden voorzien van 4G. De kleinere zendmasten gaan nu de capaciteit vergroten en zorgen dat het netwerk stabieler wordt op drukke punten. Daarnaast gaat Vodafone in september van start met de uitrol van 4G+, een snellere variant van 4G.