Vorige week vrijdag ontdekte Apple-geruchtensite MacRumors, dat Apple in het bezit is van de domeinnaam iSlate.com. Ook zou Apple eigenaar zijn van verschillende handelsmerken die met het woord ‘slate’ te maken hebben. MacRumors denkt daarom dat iSlate de naam van de verwachte Apple-tablet zou kunnen zijn.

Uit de domeinregistratie van het domein ‘iSlate.com’, blijkt dat het domein in 2007 in handen kwam van MarkMonitor.com. MarkMonitor voert domeinnaamregistraties en handelsmerkbescherming uit voor tal van bedrijven, waaronder Apple. Omdat de eigenlijke eigenaar van het domein iSlate, volgens de standaardprocedure, verborgen is kan men alleen op grond daarvan niet stellen dat Apple de eigenaar is en plannen heeft om het domein of de handelsmerken te gebruiken. Het zou simpelweg toeval kunnen zijn.

Slate
Slate heeft in het Engels meerdere betekenissen. Een daarvan is lei. Voor de jongeren onder ons, dat is een klein plankje waar men vroeger op school met krijt op schreef. Hoewel in de meeste scholen het schoolbord vervangen is door een digitale variant, bestaan dergelijke leitjes nog steeds, zowel in groot als klein formaat. Onduidelijk is echter welke raakvlakken de term ‘slate’ precies met de Apple-tablet heeft.

Onderzoek
Nader onderzoek van MacRumors, in de geschiedenis van de domeinnaam, wees echter uit dat de naam van Apple eind 2007 enkele weken voor iedereen zichtbaar was als de eigenaar van iSlate.com. Binnen enkele weken werd de fout gecorrigeerd, maar MacRumors kwam onlangs alsnog in het bezit van het bewijs dat Apple daadwerkelijk de eigenaar is van het iSlate.com-domein, zoals op onderstaande afbeelding is te zien.

Handelsmerk
Technologiewebsite TechCrunch ontdekte daarnaast, dat niet alleen de domeinnaam maar ook het handelsmerk ‘iSlate’ geregistreerd zijn. Het handelsmerk is in november 2006 geregistreerd door een onbekend bedrijf uit Delaware onder de naam Slate Computing, LLC. In Europa is het handelsmerk geregistreerd door een advocatenbureau, van wiens diensten Apple regelmatig gebruik maakt. Mogelijk heeft Apple een niet-bestaand bedrijf opgericht om het iSlate-handelsmerk in het geheim te kunnen bemachtigen. In het verleden deed Apple dit ook voor de iPhone, waarvan het handelsmerk geregistreerd werd door Ocean Telecom Services, een anoniem bedrijf.

Door dieper te graven ontdekte wederom MacRumors dat Apple daadwerkelijk achter Slate Computing, LLC en het iSlate-handelsmerk zit. De aanvraagdocumenten voor het handelsmerk zijn ondertekend door ene Regina Porter. Deze mevrouw Porter blijkt volgens haar LinkedIn-profiel werkzaam te zijn binnen Apple als Senior Trademark Specalist en dus verantwoordelijk voor het verkrijgen van handelsmerken voor Apple-producten.

Magic Slate
Het lijkt daarom vrijwel zeker, dat de naam iSlate een mogelijke kandidaat is voor de naam van het apparaat. Hoe dan ook bleek uit onderzoek dat Apple niet alleen iSlate als handelsmerk geregistreerd heeft, maar ook in het bezit zou zijn van een andere naam, ‘Magic Slate’. Deze naam past in het rijtje van de naam die Apple aan zijn nieuwe multi-touchmuis heeft gegegeven, Magic Mouse. Verwacht wordt dat de Apple-tablet volledig van multi-touch gebruik zal maken, mede doordat Apple daar de afgelopen jaren veel mee heeft geïnnoveerd.

Met alle geruchten, die momenteel de ronde doen, lijkt het haast onwaarschijnlijk dat Apple geen plannen heeft om een tablet te lanceren. Alle ogen zijn nu gericht op 26 januari, waarop Apple naar verluidt een media-event gepland heeft om de Apple-tablet te introduceren. Vandaag werd ook nog bekend, dat de onderdelen voor de tablet besteld zijn. Hierbij zou het gaan om 10-inch-beeldschermen en glaspanelen.