3min Devices

Snelle M3-chips moeten iMac en MacBook Pro’s weer aantrekkelijk maken

Snelle M3-chips moeten iMac en MacBook Pro’s weer aantrekkelijk maken

Apple heeft vandaag de nieuwe line-up van iMac en MacBook Pro’s onthuld. Met de M3-chip als aandrijfkracht hoopt het bedrijf uit Cupertino de magie (en vooral de verkoopcijfers) van Apple’s ‘M1-moment’ te herbeleven. Meer GPU-vermogen, ‘dynamic caching’ en tot wel 128 GB aan geheugen stonden centraal bij de Apple-presentatie, onder de naam “Crazy Fast”.

Allereerst biedt Apple de nieuwe M3-chip in drie varianten: de ‘gewone’ M3, de M3 Pro en M3 Max. Ten opzichte van de M1 en M2 zijn de performance cores (p-cores) respectievelijk 15 procent en 30 procent sneller, terwijl de efficiency cores een nog grotere sprong maken: 30 procent hogere prestaties ten opzichte van de M2-familie en 50 procent in verhouding tot de M1. Ook neural processing-workloads voltooit een M3-chip 15 procent sneller dan een M2, terwijl de M1 met 60 procent wordt overtroffen. De GPU bevat voortaan veel moderne grafische features, zoals mesh shading en ray tracing. Deze zijn inmiddels aardig ingeburgerd voor 3D-rendering en het draaien van games.

Drie Apple M3- en M3 Pro-logo's op een donkere achtergrond.

De verhouding ten opzichte van de M1 zal voor veel consumenten doorslaggevend zijn, want velen lieten de upgrade naar de M2 zitten. Apple zou zelfs al in begin 2023 zijn gestopt met het produceren van M2-chips omdat er maar weinig aangeschaft werden. Deze werden gebakken op TSMC’s 5 nanometerproces, terwijl de nieuwe processoren gebouwd zijn met de fonkelnieuwe 3 nanometer-node. Dit verklaart de aanzienlijke prestatie- en efficiëntieverbeteringen.

P-coresE-coresMax. GPU-coresMax. geheugen
Apple M3441024 GB
Apple M3 Pro661836 GB
Apple M3 Max12440128 GB

Tip: Apple heeft bij de iPhone 15 een jaar monopolie op 3nm-chips

Nieuwe iMac, MacBook Pro’s en het einde van de Touch Bar

De nieuwe 24-inch iMac bevat een 4.5K Retina-display en een 1080p-webcam. Apple belooft dat deze twee keer zo snel zal zijn als de M1-iMac. Klanten kunnen kiezen voor maximaal 24 GB aan systeemgeheugen, hoewel er voor het basismodel nog altijd slechts voor 8 GB is gekozen. Het nieuwe model is vanaf 7 november beschikbaar.

Een computerscherm met een groen scherm.
De nieuwe 24-inch iMac

De nieuwe MacBook Pro-modellen (14 en 16 inch) kunnen met ofwel de M3 Pro of M3 Max worden uitgerust, met een Mini-LED-display en tot wel 128 GB aan systeemgeheugen, fors meer dan de 96 GB die gebruikers konden kiezen bij het M2-model. Ook is er een 14-inch MacBook Pro met de ‘gewone’ M3-chip, die voortaan zonder Touch Bar wordt geleverd. Het betekent het einde van deze Apple-feature boven het toetsenbord na zeven jaar dienst. Ook hier steekt de vrij mager ogende 8 GB aan systeemgeheugen de kop op, hoewel het “Dynamic Caching” van de nieuwe chips ervoor dient te zorgen dat dit geen probleem is. Deze nieuwe feature zorgt ervoor dat er zo min mogelijk geheugen wordt verspild voor elke workload.

Een laptop met een kleurrijke afbeelding van hersenen.
De nieuwe 16-inch MacBook Pro

Apple zal met deze wapenfeiten weer goed hopen te scoren bij consumenten, vooral de grote groep die nog steeds een apparaat draait met een M1-krachtbron. Wel zal dit in ieder geval een uitstekend moment zijn voor de kopers van de laatste iMacs en MacBook Pro’s met Intel-chips om de sprong naar Apple Silicon te wagen.

Lees ook: Apple-processors kwetsbaar voor lekken gevoelige data