Een miljardendeal met TSMC zorgt ervoor dat Apple elke 3nm-chip vanuit de chipfabrikant ontvangt. Het Taiwanese bedrijf zou zelfs voor alle defecte chips betalen om Apple tevreden te stellen.
TSMC kon tijdens de coronapandemie rekenen op de interesse van elke denkbare klant: de chipproductie kon niet groot genoeg zijn. In de tussentijd is die vraag enorm gekelderd, maar het bedrijf heeft met Apple dit jaar weer een enorme deal te pakken. De toekomstige M3-processor en A17 Bionic zijn ontworpen voor het kleine, nieuwe 3nm-proces.
Dat is relevant omdat jongere fabricageprocessen doorgaans lagere yields hebben: er gaat simpelweg meer fout met een gloednieuw ontwerp. Dat betekent normaal gesproken dat een klant veel moet neertellen om ook de gefaalde chips te bekostigen. Apple kan dit door de overeenkomst van formaat naast zich neer leggen: TSMC wil het bedrijf graag in het klantenbestand houden.
De concurrentie blijft achter
Nu biedt TSMC voor de eigen winstgevendheid bijvoorbeeld ook 4nm-, 5nm- en 7nm-fabricageprocessen. Deze werden tussen 2020 en 2022 ingezet door bedrijven als Nvidia en AMD voor GPU’s en CPU’s, terwijl ook autobedrijven er gebruik van maakte en Sony voor de PlayStation langskwam. Nu zullen al deze partijen minimaal een jaar moeten wachten voordat zij over kunnen stappen naar 3 nanometer.
Een kleiner fabricageproces zorgt voor zuinigere chips: ten opzichte van 4nm zou er 35 procent aan efficiëntiewinst zijn. De nieuwste Apple-producten kunnen daardoor het komende jaar een belangrijke troef in handen hebben.
Alternatieven?
Er zit nog een andere reden achter de coöperatieve houding van TSMC. Klanten kunnen bij Samsung en Intel terecht, die eveneens bezig zijn met kleinere processen. Later dit jaar zou Intel namelijk met Intel 3 komen, waarbij 3nm ook opduikt. Echter meet de ene chipfabrikant dit formaat niet op dezelfde manier als de andere. Zoals Ars Technica vermeldt, is het kleinste TSMC-proces al jaren koploper als het gaat om efficiëntie.
Lees ook: TSMC verwacht geen directe last van Chinese grondstoffenrestricties