3min

Verschillende iPhone-ontwikkelaars melden, dat hun applicaties sinds het begin van het nieuwe jaar sneller goedgekeurd worden door Apple. In sommige gevallen zelfs binnen 48 uur.

Ontwikkelaar Jared Judd van de applicatie ‘Cootie Lert’ liet AppleInsider weten dat zijn applicatie binnen 48 uur door Apple was goedgekeurd, terwijl hij het in het weekend had ingediend. "Ik diende het in op zaterdag 9 januari en het werd goedgekeurd op maandag 11 januari", schreef hij in een e-mail naar de website. "Een van de twee dagen was dus een zondag."

Van 23 tot 28 december 2009 was iTunes Connect, waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen indienen, gesloten. Sinds de dienst weer beschikbaar is melden ontwikkelaars dat de performance van Apple merkbaar is veranderd. Judd merkt op dat hij niet de enige is wiens applicatie snel werd goedgekeurd. "Ik heb een aantal mensen horen zeggen dat het ook voor hun binnen 48 uur goedgekeurd werd."

Ook The Unofficial Apple Weblog (TUAW) ving soortgelijke geluiden op. De website citeert een ontwikkelaar van Atomic Cactus, die onlangs een puzzelspel bij Apple indiende. De applicatie werd volgens de ontwikkelaar om 4 uur ’s nachts ingediend en stond, 9 en half uur later, om half twee ’s middags in de App Store. Voorheen kon het goedkeuringsproces wel twee tot drie weken in beslag nemen.

Het sneller goedkeuren van applicaties is een behoorlijke verandering ten opzichte van afgelopen zomer. Toen klaagden ontwikkelaars steen en been over de lange wachttijden en de slechte communicatie van Apple richting de ontwikkelaars. Apples marketingdirecteur Phil Schiller probeerde toen met een tweetal open brieven de gemoederen enigszins te bedaren. Een opmerkelijke insteek van een bedrijf dat bij velen bekend staat als een stil en geheimzinnig bedrijf, dat nooit openlijk ingaat op speculaties of kritiek. Omdat de negatieve publiciteit echter toenam, vond Schiller het kennelijk nodig om persoonlijk in te grijpen.

Schiller onthulde toen, dat er per week zo’n 10.000 applicaties ingediend worden en zei dat het goedkeuringsproces volgens hem bijdraagt aan een zekere mate van kwaliteit op het platform. Desalniettemin ergerden ontwikkelaars zich wel aan het inconsistente beleid van Apple, waarbij bepaalde dubbelzinnige applicaties werden goedgekeurd en applicaties die aan de regels voldeden juist werden afgekeurd.

Sindsdien is er voor ontwikkelaars veel veranderd in de App Store. In september introduceerde Apple het ‘App Store Resource Center’, een privé-pagina voor ontwikkelaars waarop zij kunnen zien hoe ze zich kunnen voorbereiden op het indienen van een applicatie en inzicht krijgen in het goedkeuringsproces. Enkele maanden later kregen ontwikkelaars de mogelijkheid om de status van ingediende applicaties in te zien en werd het goedkeuringsproces deels geautomatiseerd.

Het jaar lijkt met dergelijk nieuws goed te beginnen voor Apples App Store. Begin deze maand maakte Apple bekend, dat inmiddels de grens van drie miljard gedownloade applicaties uit de App Store is doorbroken. De groei is er nog niet uit, zo lijkt het, en de verwachting is dan ook dat we dit jaar nog veel over de App Store zullen horen.