1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple wil de kwaliteit van de applicaties in de App Store verbeteren door zijn eisen te verscherpen. Hierdoor neemt Apple wel een risico. Ontwikkelaars kunnen zich hierdoor gaan vervreemden van Apple.

Ontwikkelaars mogen bij het maken van hun applicaties voortaan alleen nog de tools van Apple gebruiken. Het gebruik van de applicaties mag ook alleen nog maar gemeten worden door de dienstverlening aangeboden door Apple. Applicaties die niet aan deze regels voldoen komen niet in aanmerking voor distributie via iTunes. Deze stap is een tegenslag voor alle pogingen om het programmeren van applicaties voor meerdere platformen voor ontwikkelaars makkelijker te maken. Adobe bracht gisteren bijvoorbeeld CS5 uit waarmee ook AIR-toepassingen voor de iPhone en iPad ontwikkeld kunnen worden.

Apple profiteert van de situatie dat de iPhone en iPad nog steeds de belangrijkste mobiele platformen zijn om applicaties voor te ontwikkelen. Het marktaandeel van onder andere Android en BlackBerry is echter wel aan het groeien. Het is dus belangrijk voor Apple dat ze die ontwikkeling zo goed mogelijk proberen af te remmen. Apple is namelijk steeds afhankelijker van de verkoop van de iPhone en iPad. In 2011 wordt verwacht dat de helft van de totale omzet van Apple hiervandaan komt, terwijl in 2001 80% van de omzet nog was voor Apple computers.