1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

De firma Xilinx uit Amerika wil chips gaan bouwen van slechts 28 nanometer. Hiervoor wil Xilinx gebruik gaan maken van de chipsfabrikanten van de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Xilinx is een producent van de zogeheten programmable logic chips. Dat zijn halfgeleiders met een regelmatige structuur die via een bepaald bedradingsschema in een bepaalde stand kunnen worden gezet. Door deze regelmatige structuur is het eenvoudiger om van logische cellen (een array) de spoorbreedte te verkleinen.

Bij een normale processor zijn er verschillende onderdelen op een chip gebundeld. Juist iedere verkleining zorgt voor effecten op delen vlak naast de chip. Bij een Array geldt dit een stuk minder.

Als we de analisten moeten geloven, dan zou Xilinx al enkele proefchips hebben laten maken bij TSMC en bij United Microelectronics Corp (UMC). Analist Lan Ing van Broadpoint Amtech verwacht dat er in maart op het jaarlijkse congres voor analisten georganiseerd door Xilinx meer over dit onderwerp kan worden gepubliceerd.

UMC heeft de afgelopen jaren al verschillende chiptypen voor Xilinx gemaakt, denk hierbij aan de filed programmable gate-arrays (FPGA’s) uit de Virtex-serie.

Wanneer het lukt om chips te maken met een spoorbreedte van 28 nm maakt Xilinx de chip met de kleinste spoorbreedte. Dit doordat processorfabrikanten als Intelt zich bevinden op de 32 nm mode.