TSMC wil eind volgend jaar al beginnen met de productie van de eerste 10 nanometer chips. Vervolgens moeten in het eerste kwartaal van 2017 al de eerste testchips op 7nm gereed zijn. Daarmee lijkt TSMC een voorsprong te nemen op de concurrerende chipmakers. Intel neemt pas in 2017 de 10 nanometer chips in productie.

TSMC is een Taiwanese chipfabrikant die chips produceert voor andere chipontwerpers. Onder de klanten van TSMC bevinden zich dan ook bedrijven als Broadcom, Nvidia, MediaTek en Qualcomm. Met de overgang naar 10nm chips lijkt het bedrijf een voorsprong te gaan nemen op de concurrentie. Het verkleinen van het productieprocedé zorgt er over het algemeen voor dat het energieverbruik daalt en in sommige gevallen ook de hitteproductie. Zaken waar zeker mobiele producten voordeel van kunnen hebben.

TSCM produceert op dit moment chips op 16nm, terwijl Intel en Samsung al chips maken op 14nm. Dat is iets waar TSMC wel degelijk last van heeft, vandaar waarschijnlijk ook de snelle overstap op 10 nm-chips. Volgens een van de CEO’s van het bedrijf, Mark Lio, verbeteren de prestaties van de 10nm-chips ten opzichte van de 16nm-chips met 15 procent bij hetzelfde verbruik, andersom valt er meer te halen, op 10nm daalt het energieverbruik met 35 procent en kunnen dezelfde prestaties worden geleverd.

TSMC stelt al diverse overeenkomsten met klanten te hebben voor het produceren van chips, het gaat om overeenkomsten waarbij de tape-outs zijn vastgesteld, een tape-out is het moment waarop de chipontwerper het definitieve ontwerp van een chip aanlevert voor productie.

TSMC loopt nu dus achter op de concurrentie doordat het chips op 16nm produceert terwijl Intel en Samsung al op 14nm zitten. Daarom kiest het bedrijf ervoor versnelt naar 7nm te gaan. De eerste 7nm chips kunnen mogelijk al eind 2017 of begin 2018 verwacht worden.

Intel moest vorige week bekendmaken dat het de 10nm-productie gaat uitstellen naar 2017. Het bedrijf krijgt het niet voor elkaar daar al in 2016 mee te beginnen. Er werd dan ook een extra 14nm generatie aangekondigd om het gat op te vullen. Intel heeft sinds jaren weer geduchte concurrentie op de chipmarkt. Wanneer Samsung de overstap maakt naar 10nm is nog niet bekend, maar de kans is aanwezig dat dat bedrijf gelijk op gaat aan TSMC.