Het gerucht gaat dat Apple op z’n vroegst aankomende dinsdag de MacBook Pro-lijn van een upgrade zal voorzien. Dit bericht Sillicon Alley Insider maandagavond op zijn website. De website baseert zich op een e-mail en een artikel van de Franse gadgetblogger Steve Hemmerstoffer.

"Een anonieme bron die voor Apple werkt, vertelde mij dat de nieuwe MacBook Pro-lijn morgen gelanceerd zal worden", schrijft Hemmerstoffer. Ook onze eigen redactie heeft afgelopen week soortgelijke geluiden gehoord, die wij niet konden bevestigen. Wij kregen te horen dat een medewerker van een Nederlandse Apple Premium Reseller, die wij niet bij naam noemen, had verklaard dat de nieuwe modellen aanstaande donderdag verkrijgbaar zouden zijn.

Apples MacBook Pro-lijn heeft al sinds juni 2009 geen noemenswaardige upgrade meer gehad. De verwachting is dat de aankomende upgrade de laptops zal voorzien van nieuwe Intel-processoren, waarschijnlijk de mobiele varianten van Intels nieuwe Core i5- en Core i7-processoren. Deze nieuwe processoren, die technisch gezien beter bekend zijn onder de naam ‘Arrandale’, beloven een forse prestatiewinst, terwijl de accu even lang meegaat als met de huidige Core 2 Duo-processors van Intel het geval is.

Het gerucht van een aanstaande upgrade voor de MacBook Pro-lijn volgt kort nadat afgelopen weekend via de website Geekbench een benchmark van een MacBook Pro met Core i7-processor opdook. Dit model beschikt volgens de resultaten over een 2,66 GHz Intel Core i7 M 260-processor met als model-identificatie ‘MacBookPro6,1’, terwijl de huidige MacBook Pro geïdentificeerd wordt met cijfers in de 5.x-reeks. Ook opvallend is de Mac OS X-build. Dit is Mac OS X 10.6.2 (Build 10C3067), terwijl de laatste vrijgegeven build 10C540 is.


MacRumors deed afgelopen weekend tevens de interessante ontdekking dat de benchmark-score van 5260 punten hoger uitkomt dan met de huidige, eveneens op dezelfde kloksnelheid draaiende (2.66 GHz), MacBook Pro-modellen. Tenzij de resultaten vervalst zouden zijn, en dat lijkt onwaarschijnlijk bij zoveel overeenkomende kenmerken, gaat het in dit geval vermoedelijk om de duurdere 15- of 17-inchmodellen. De goedkopere 13- en 15-inchmodellen zullen waarschijnlijk worden uitgerust met een Core i5-processor in plaats van een Core i7.

Intel biedt verschillende mobiele varianten van de Core i5- en Core i7-processors aan. Volgens AppleInsider is het waarschijnlijk dat Apple voor de aankomende MacBook Pro-revisie start met 2.26 GHz (430M) of 2.4 GHz (520M) Core i5-varianten voor de low-end-modellen, om vervolgens het mid-range-model uit te rusten met 2.53 GHz (540M) Core i5 en ten slotte de 2.66 GHz (620M) Core i7 alleen beschikbaar te maken voor de high-end-modellen, zoals in de benchmark wordt weergegeven.

MacRumors meldt ten slotte ook nog dat er geluiden de ronde doen onder internationale resellers dat de voorraden van de MacBook Pro’s beperkt zijn. Over het algemeen kan dat meerdere oorzaken hebben, maar vaak is dat omdat er een upgrade op komst is. De timing lijkt in ieder geval te kloppen. Nieuwe modellen zijn doorgaans één tot twee dagen na de aankondiging verkrijgbaar en zodoende lijkt de mededeling van de Nederlandse Apple Premium Reseller overeen te komen met de geluiden die we tot nu toe gehoord hebben.