Apple zou momenteel in samenwerking met Nvidia mogelijkheden onderzoeken om MacBook Pro’s met zowel een geïntegreerde grafische chip als een gewone videokaart automatisch te laten switchen. Dit meldt AppleInsider op basis van bronnen binnen het bedrijf.

Volgens deze bronnen zou het bedrijf momenteel meerdere nieuwe MacBook Pro’s hebben, die automatisch tussen de geïntegreerde grafische chip (igp) en de krachtigere gpu zouden kunnen switchen. Bij de huidige MacBook Pro-lijn dient de gebruiker, om te kunnen switchen tussen de geïntegreerde Nvidia 9400M en de Nvidia 9600M GT-gpu, dit aan te geven in de systeemvoorkeuren en moet de gebruiker opnieuw inloggen om de wijziging van kracht te laten worden.

Om dit automatisch switchen mogelijk te maken wordt mogelijk gebruikgemaakt van de nieuwe Optimus-technologie van Nvidia, die zelf kan bepalen of de gebruiker voldoende heeft aan de geïntegreerde grafische chip of dat er meer grafische rekenkracht vereist is. Zo wordt de igp gebruikt wanneer de gebruiker basiswerkzaamheden, zoals internetten en office-toepassingen, verricht en wordt tevens de gpu uitgeschakeld. Zodra er grafisch zwaardere toepassingen, zoals games en videobewerking, worden uitgevoerd, kan er automatisch geswitcht worden naar de gpu en wordt de igp alleen ingezet voor het aansturen van het beeldscherm.

Links: Basistoepassingen, alleen igp | Rechts: Zwaardere grafische toepassingen, gpu en igp

Momenteel wordt de Optimus-technologie alleen ondersteund door Windows 7, maar volgens ingewijden werken Apple en Nvida samen om deze softwarematige incompatibiliteit op te lossen, waardoor de software ook binnen Apples Mac OS X-besturingssysteem ondersteund zou kunnen worden. Het is onduidelijk of op de eerstvolgende MacBook Pro-revisie het automatisch switchen tussen igp en gpu al mogelijk zal zijn, maar volgens diezelfde ingewijden is dat wel Apples bedoeling.

Onlangs gingen er nog geruchten dat Apple de MacBook Pro-lijn op korte termijn van een upgrade zou gaan voorzien. Verwacht wordt dat het bij deze upgrade onder meer zal gaan om de mobiele varianten van Intels Core i5- en i7-processors, die ook over een geïntegreerde grafische chip beschikken. Deze nieuwe processors beloven een forse prestatiewinst, terwijl de accu even lang meegaat als met de huidige Core 2 Duo-processors van Intel het geval is. Mogelijk verklaren de inspanningen van Apple ook waarom de MacBook Pro-lijn al enige tijd niet meer geüpgraded is.