2min

Apple is afgelopen week begonnen met een offensief tegen seksueel getinte applicaties in diens App Store-applicatiewinkel voor de iPhone en iPod touch. Uit de laatste tellingen blijkt dat het bedrijf inmiddels meer dan vijfduizend dergelijke applicaties heeft verbannen.

Het nieuws, dat Apple zich tegen seksueel getinte applicaties heeft gekeerd, kwam aan het licht toen het bedrijf ontwikkelaar ChilliFresh op de hoogte stelde dat diens applicatie Wobble iBoobs uit de App Store was verwijderd. Met Wobble iBoobs kan de gebruiker een foto van een schaars geklede dame uitkiezen om hier vervolgens een effect op toe te passen waardoor de borsten van de dame, als het toestel geschudt wordt, gaan bewegen.

In de e-mail noemt Apple als reden voor de verwijdering dat het bedrijf verschillende klachten van klanten over dit soort content ontvangen heeft en zodoende haar richtlijnen daarop aangepast heeft. "We hebben besloten om alle ‘openlijk seksueel getinte’ content, inclusief uw applicatie, uit de App Store te verwijderen", schrijft Apple in de e-mail. De ontwikkelaar stelt echter dat zijn applicatie geen bijgevoegde afbeeldingen van schaars geklede dames bevat en alleen voorziet in een functionaliteit.

Aantal applicaties verwijderd uit Apples App Store.

Uit bovenstaande cijfers van AppShopper blijkt dat Apple in rap tempo dergelijke applicaties uit de App Store aan het verwijderen is. Waar op een normale dag zo’n honderd applicaties uit de Amerikaanse App Store worden verwijderd, steeg dit aantal vorige week donderdag onverwachts naar 932 om vervolgens een dag later te pieken op bijna vierduizend. Gedurende het weekend zette deze trend zich voort. Volgens ChilliFresh is het nieuwe beleid van toepassing op meer dan vijfduizend applicaties.

De ontwikkelaar is verhaal gaan halen bij Apple en publiceerde afgelopen zaterdag de nieuwe regels, die overigens niet door ontwikkelaars kunnen worden ingezien, op zijn website. Duidelijk wordt, dat zowel vrouwen als mannen in bikini niet zijn toegestaan, er geen huid zichtbaar mag zijn en het ook niet is toegestaan om silhouetten van bijvoorbeeld een vrouw met borsten af te beelden. Daarnaast zijn seksuele connotaties als ‘boobs’, ‘booty’, ‘sex’ etc. allemaal verbannen en mag content al helemaal niet seksueel opwindend zijn.

Het komt er op neer dat applicaties die op de een of andere manier seksuele content impliceren van de ene op de andere dag niet meer zijn toegestaan. Opvallend hierbij is wel dat de officiële Playboy-applicatie, die zonder meer seksuele content impliceert, nog steeds in de App Store verkrijgbaar is. Het is niet de eerste keer dat Apples goedkeuringsbeleid omtrent de App Store ter discussie staat. Het bedrijf lijkt er een eigen filosofie op na te houden voor wat betreft de goedkeuring van applicaties, waardoor zo nu en dan applicaties om onduidelijke redenen geweigerd worden, terwijl andere applicaties – die ogenschijnlijk niet voldoen aan de richtlijnen – wel worden toegelaten.