De App Store-applicatiewinkel voor de iPhone, iPod touch en iPad krijgt mogelijk een speciale categorie voor zogenaamde ‘explicit’-content, zo ontdekten ontwikkelaars. De ontdekking volgt op een beleidswijziging van Apple afgelopen week, waardoor meer dan vijfduizend applicaties werden verwijderd.

Afgelopen weekend werd duidelijk, dat Apple (openlijk) seksueel getinte applicaties niet meer toestaat in de App Store. Applicaties die in strijd zijn met een zevental (nieuwe) regels werden dan ook zonder pardon door het bedrijf uit de App Store verwijderd. Zo mogen er bijvoorbeeld geen afbeeldingen met vrouwen of mannen in badkleding meer getoond worden en mag er geen huid zichtbaar zijn. Het nieuwe beleid roept veel kritiek op onder ontwikkelaars, die hierdoor hun broodwinning zien verdwijnen.

Dinsdag reageerde Apples marketingdirecteur Phil Schiller op de kritiek. Hij verklaarde in een interview dat het bedrijf veel klachten over dergelijke applicaties had ontvangen en dat men daarom had besloten om deze applicaties te verbannen. Apple moest zijn klanten op de eerste plaats zetten, zo verklaarde de topman. Applicaties van bijvoorbeeld de Playboy werden echter niet verwijderd, volgens Schiller omdat dit een ‘gerespecteerd bedrijf’ is.

Een klein gedeelte van de applicaties is inmiddels door de ontstane kritiek weer geaccepteerd, maar de rest is nog steeds niet beschikbaar. Gisteren werd echter duidelijk dat Apple misschien van plan is om de verwijderde applicaties alsnog te gaan accepteren, maar dan in een eigen categorie. Volgens verschillende ontwikkelaars zou Apple binnen de iTunesConnect-tool, waarmee ontwikkelaars iPhone-applicaties binnen de App Store beheren, een categorie ‘explicit’ hebben toegevoegd.

De categorie ‘Explicit’ in iTunesConnect.

Binnen de App Store zelf was er op dat moment nog geen dergelijke categorie en inmiddels kan de categorie ook niet meer in de iTunesConnect-tool gekozen worden. Een Apple-medewerker zou tegenover een ontwikkelaar hebben verklaard, dat het bedrijf een dergelijke optie ‘overweegt’, maar dat deze ‘niet in de nabije toekomst’ toegevoegd wordt.

Volgens analisten heeft de keuze voor het verwijderen van seksueel getinte applicaties te maken met de doelgroep waarop Apple zich met de aankomende iPad wil richten: gezinnen en educatieve instellingen. De iPad kan naast nieuwe specifieke iPad-applicaties ook de bestaande iPhone-applicaties draaien, waar uiteraard ook de onlangs verwijderde applicaties bij horen. Bij deze nieuwe doelgroepen passen dergelijke applicaties niet. Door deze in een speciale categorie te zetten kan de toegang ervan echter eenvoudig worden afgeschermd.

Sinds de introductie van iPhone OS 3.0 heeft Apple ondersteuning voor oudercontrole in zijn software ingebouwd, waardoor ouders de mogelijkheden van een kind met een iPhone of iPod touch kunnen beperken. Zo kunnen ouders het installeren van applicaties helemaal uitschakelen of slechts beperken tot een bepaalde leeftijdskeuring. Er is bijvoorbeeld ook een categorie 17+, die ook op seksueel getinte applicaties toegepast zou kunnen worden. Onduidelijk is dus waarom Apple een speciale explicit-categorie zou willen toevoegen.