1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Business Software Alliance(BSA) heeft samen met onderzoeksbureau IDC zijn jaarlijkse onderzoek naar wereldwijde softwarepiraterij gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat pc-softwarepiraterij in Nederland ondanks de recessie gelijk is gebleven.

Het onderzoek geeft inzicht in softwarepiraterijcijfers van 111 landen. Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland 28 procent van de op pc’s geïnstalleerde software illegaal is. Ondanks de wereldwijde economische recessie daalde pc-softwarepiraterij in 54 van de 111 onderzochte landen en namen de onderzoekers in 19 landen een stijging waar. Nederland was een van de landen waarvan het percentage illegale software in 2009 weinig tot geen verandering liet zien ten opzichte van het jaar ervoor.

Het onderzoek wijst verder uit dat door de snelle groei van ‘piraterijmarkten’ als China, India en Brazilië, en hun toenemende aandeel in de wereldwijde softwaremarkt het globale piraterijcijfers steeg van 41 naar 43 procent. IDC concludeert daarnaast dat voor elke 100 euro aan legaal gekochte software, er voor 75 euro aan illegale software op computers staat. Freeware en Open Source-software zijn niet in het onderzoek opgenomen.

"De wereldwijde economie is nu meer dan ooit afhankelijk van een krachtige IT-sector. Beleid dat is gericht op innovatie – waaronder bescherming van intellectuele eigendommen, zoals software-, resulteert in economische groei in de toekomst", zegt Robert Holleyman, President en CEO van BSA.