2min

Volgens de Business Software Alliance (BSA), een samenwerkingsverband van bedrijven die zich sterk maakt voor intellectuele eigendommen van software, heeft ongeveer de helft van alle computergebruikers de software illegaal verkregen. Dat is de belangrijkste conclusie uit een wereldwijd onderzoek dat de belangenvereniging heeft laten uitvoeren.

Het hoofddoel van de belangenvereniging is om jacht te maken op internetgebruikers die hun software illegaal verkrijgen, bijvoorbeeld door deze zonder betaling te downloaden of een kopie aan te schaffen. Tevens onderzoekt de organisatie met grote regelmaat hoe het zit met de huidige situatie van de illegaliteit. Voor het meest recente onderzoek zijn ongeveer 15.000 computergebruikers ondervraagd uit 32 landen. Per land hebben de onderzoekers met 500 gebruikers een diepte-interview gehouden.

Uit het meest recente onderzoek is gebleken dat 47 procent van alle computergebruikers de software op illegale wijze heeft verkregen. In de ontwikkelingslanden wonen de meeste computergebruikers die hun software illegaal downloaden. Mensen weten dat wat ze doen niet door de beugel kan, maar doen het toch omdat ze "toch niet gepakt worden", aldus een van de respondenten.

Volgens het rapport wordt in China, Nigeria, Vietnam, Oekraïne, Maleisië, Thailand, Indonesië, Saudi-Arabië, Zuid-Korea en Mexico het meest aan piraterij gedaan.

Uit een ander onderzoek is gebleken dat ook wij in Nederland massaal illegale content downloaden van het internet. Zo’n vijf miljoen Nederlanders maken zich hier schuldig aan. De bekendste en populairste manier om deze content te downloaden is via torrents en usenet. Het gratis aanbod is de voornaamste reden om dit te doen. Opvallende conclusie in het onderzoek was dat slechts 5 tot 30 procent uiteindelijk niet overgaat tot een legale aankoop van het product. Volgens de onderzoekers lijdt de Nederlandse muziekindustrie hierdoor jaarlijks een schadepost van 100 miljoen euro.