Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat de iPhone 4 gisteren meer dan 600.000 keer is besteld. Volgens het bedrijf is dat het grootste aantal pre-orders dat op één dag is verwerkt. Bovendien was het aantal veel hoger dan verwacht.

Sinds gistermiddag kan het toestel in vijf landen worden besteld. Dat dit massaal gedaan werd bleek wel uit de problemen die optraden. De Amerikaanse provider AT&T kon de toestroom van pre-orders niet aan en tot overmaat van ramp was het systeem ook nog eens zo lek als een mandje, waardoor klantgegevens uitlekten. De provider zag zich genoodzaakt om de pre-orders dan maar ouderwets met pen en papier vast te leggen.

Ook bij onze oosterburen liep niet alles op rolletjes. Volgens een woordvoerder van T-Mobile Duitsland legde de start van de voorverkoop de website van het bedrijf gedeeltelijk lam. De servers konden de toestroom van gebruikers niet aan. De provider stelt vast dat er gisteren tien keer zoveel voorbestellingen gedaan zijn als het geval was bij de lancering van de iPhone 3GS, vorig jaar juni.

Apple biedt haar excuses aan voor ontstane problemen en hoopt dat klanten alsnog een poging zullen wagen. In de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië is het toestel vanaf 24 juni verkrijgbaar. AT&T heeft inmiddels de voorbestellingen tot nader orde opgeschort en ook in Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk is het toestel pas weer leverbaar vanaf 2 juli. Bestaande bestellingen worden wel op 24 juni uitgeleverd.

De verwachtingen van Apples iPhone 4 zijn hoog. Vandaag stelde de vooraanstaande Wall Street-analist Gene Munster zijn schatting voor de verkoop van het nieuwe toestel fors bij. Aanvankelijk ging hij uit van 1 miljoen exemplaren in de eerste 6 dagen na de lancering. Nu verwacht hij dat de iPhone 4 ruim 9,5 miljoen keer over de toonbank zal gaan. Van de iPhone 3GS werden in drie dagen tijd ruim 1 miljoen stuks verkocht.

Vanaf juli is het nieuwe toestel ook in Nederland leverbaar. Dat zal waarschijnlijk wederom alleen bij T-Mobile zijn. KPN heeft begin deze week aangegeven de iPhone 4 niet te zullen voeren omdat het bedrijf niet akkoord gaat met Apples voorwaarden. Ook de situatie rondom Vodafone is onzeker, al gaan er nog steeds geruchten dat Vodafone het toestel deze zomer zal verkopen.