2min

Apple heeft bekendgemaakt dat de iPhone 4 tussen vorige week donderdag en afgelopen zaterdag ruim 1,7 miljoen keer is verkocht. Vorige week donderdag ging het nieuwe toestel in de verkoop in de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgende maand zal de nieuwe iPhone ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Apple-topman Steve Jobs noemde de lancering van de nieuwe iPhone de succesvolste productlancering in de geschiedenis van het bedrijf. Ook bood hij zijn excuses aan voor de problemen bij de lancering van het nieuwe toestel. Door het geringe aanbod kon Apple moeilijk aan de grote vraag voldoen en moest daarom kopers wegsturen. Eerder werd de iPhone 4 al een recordaantal van 600.000 keer voorbesteld.

In grote steden in onder meer de Verenigde Staten, Japen en het Verenigd Koninkrijk leidde de lancering van de iPhone 4 tot ellenlange rijen. Sommigen moesten een hele dag voor het nieuwe toestel in de rij staan en in de Verenigde Staten waren er zelfs mensen die enkele dagen van tevoren hun plekje bij een lokale Apple Store al hadden ingenomen. Analisten hebben hoge verwachtingen van het nieuwe toestel en verwachten dat er tegen het einde van volgend jaar ruim 100 miljoen iPhones verkocht zullen zijn.

Toch zijn er ook enkele negatieve geluiden over het nieuwe toestel te horen. Zo zou, door het toestel op een bepaalde manier bij de band rondom (waarin de antenne is verwerkt) vast te houden, het bereik wegvallen. Apple komt naar verluidt op z’n vroegst deze week met een software-update voor de iOS 4-software die het probleem op zou kunnen oplossen. Een ander probleem heeft te maken met verkleurde beeldschermen, maar dat zou na enkele dagen vanzelf wegtrekken.

Apple liet tevens weten dat de iPhone 4 tegen eind juli in nog eens 18 landen, waaronder Nederland en België verkrijgbaar zal zijn. Een officiële lanceringsdatum is nog niet bekendgemaakt.