Apple heeft vanavond de vierde grote update voor iOS (voorheen iPhone OS) beschikbaar gesteld. De update is bedoeld voor de iPhone en iPod touch en kan via iTunes gedownload worden.

In het nieuwe besturingssysteem, dat door Apple tijdens de WWDC is omgedoopt tot iOS, introduceert het bedrijf een aantal nieuwe functies voor de iPhone en de iPod touch. Zo is er na jaren wachten toch ondersteuning voor multitasking toegevoegd, al heeft Apple daar wel zijn eigen draai aan gegeven. Door middel van allerlei API’s kunnen bepaalde activiteiten van een applicatie op de achtergrond draaien, maar niet de hele applicatie, zoals bij veel andere mobiele besturingssystemen wel het geval is.

Ook nieuw is de mogelijkheid om applicaties te ordenen in folders. Hierin kunnen maximaal twaalf applicaties geplaatst worden. Andere verbeteringen zijn een universele inbox voor de Mail-applicatie, waarmee in één oogopslag alle binnengekomen mails weergegeven kunnen worden; iBooks om e-books te lezen op de iPhone en de iPod touch; een verbeterde spellingscontrole en meer. Alle meer dan 100 nieuwe functies zijn door de collega’s van iPhoneclub op een rijtje gezet.

De softwareupdate is geschikt voor de eerste- en tweede generatie iPod touch, de iPhone 3G, 3GS en de nieuwe iPhone 4, die vanaf aankomende donderdag verkrijgbaar zal zijn in de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Niet alle functies zijn beschikbaar voor alle apparaten. Zo moeten iPhone 3G-gebruikers het zonder multitasking stellen en vereisen ook het instellen van een eigen wallpaper en ondersteuning voor een Bluetooth-toetsenbord minimaal een iPhone 3GS of derde generatie iPod touch.

Om de update kunnen installeren is iTunes 9.2 vereist, die vorige week door Apple werd vrijgegeven en tevens hier te downloaden is. Op haar website heeft Apple instructies geplaatst, waarin wordt uitgelegd wat de gebruiker moet doen om de softwareupdate te installeren.