2min

Mozilla heeft gisteren de eerste, langverwachte testversie van Mozilla Firefox 4.0 vrijgegeven.

De wijziging die als eerste in het oog springt, is dat tabbladen standaard bovenaan staan en dat er een zogenaamde oranje applicatieknop is bijgekomen die de aloude menubalk moet vervangen. Daarnaast valt ook op dat de add-onbeheerder geheel vernieuwd is en dat de stop- en herlaadknoppen samengevoegd zijn.

Echter, ook onder de motorkap is de nieuwe Firefox bijgewerkt, met onder andere ondersteuning voor WebM, het open Google-videoformaat, en experimentele Direct2D-rendering die ook aanwezig is in Internet Explorer 9. Naast WebM dat verantwoordelijk is voor het videogedeelte van HTML5 is er meer ondersteuning toegevoegd voor de nieuwe HTML-taal door middel van een nieuwe HTML5-parser. Tenslotte zet deze Firefox-versie ook hoog in op snelheid en zal het voor het eerst officieel 64 bitversies uitbrengen.

Overigens is de weg naar de de eerste testversie van de nieuwe Firefox niet geheel soepel verlopen. Eigenlijk had versie 3.7 eerst moeten verschijnen in het tweede kwartaal, maar uiteindelijk is die versie geannuleerd en is de eerstvolgende versie nu 4.0 die in oktober dit jaar uit moet komen.

Ook versie 3.6 verscheen daarvoor niet op tijd. Die versie stond gepland voor november 2009, maar ook die datum werd niet gehaald. Mozilla heeft in januari zijn ontwikkelingsproces veranderd en gaat nu een of twee keer per jaar grote versies uitbrengen en elke vier tot zes weken beveiligingsupdates voor bestaande versies waarin enkele functiewijzigingen of -toevoegingen zijn verwerkt.

Mozilla Firefox 4.0 Beta 1 is alleen nog in het Engels te verkrijgen op deze pagina.