2min

Onderzoekers van de Erasmus MC hebben onderzoek gedaan naar het effect van smartphone- en tabletschermen op kinderoogjes. Ze hebben 5000 Rotterdamse kinderen de afgelopen zes jaar gevolgd van hun geboorte tot hun zesde levensjaar, daaruit komt naar voren het percentage bijziende kinderen erg hoog is en dat deze duidelijk meer gebruik maken van beeldschermen.

Het onderzoek legt een verband tussen het gebruik van beeldschermen en bijziendheid. Van de 5000 jongeren is op dit moment al 2,5 procent bijziend en de onderzoekers verwachten dat de helft van deze groep bijziend zal zijn tegen de tijd dat ze 20 jaar zijn.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de 2,5 procent die nu al bijziend is, veel meer achter de computer zit dan de groep die niet bijziend is. De bijziende kinderen zitten gemiddeld 45 minuten per dag voor een computer en niet bijziende kinderen slechts 33 minuten. Verder spelen bijziende kinderen minder buiten, gemiddeld één uur en 18 minuten per dag dan niet bijziende kinderen die één uur en 58 minuten buiten spelen.

Volgens de onderzoekers groeien de ogen van kinderen tot ze ongeveer 21 jaar oud zijn. Als ogen eenmaal zijn aangetast waardoor ze bijziend zijn groeien ze ook zo verder. Het gevolg van bijziendheid kan zijn dat deze kinderen op latere leeftijd extreem slechtziend worden.

Ogen willen scherp stellen op één punt en alles eromheen is dan waziger. Na verloop van tijd zullen je ogen proberen om het wazige gedeelte ook scherp te stellen. Bij mensen die bijziend zijn gebeurt dat niet meer, die blijven alles wazig zien.

De onderzoekers raden aan om kinderen niet langer dan 30 minuten met een smartphone of tablet te laten spelen en minimaal een afstand van 30 centimeter aan te houden.