2min

De updates naar Android Froyo beginnen op de meeste telefoons langzaam binnen te druppelen, enkele maanden na release. Google heeft tussendoor al aangegeven te werken aan de mysterieuze opvolger van Froyo. Langzaamaan wordt er steeds meer bekend en er wordt ook gesproken over een releasedatum voor Android 3.0 Gingerbread.

De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem van Google zal naar verwachting rond 15 of 16 oktober beschikbaar worden gesteld. De eerste devices die Gingerbread draaien zullen rond november beschikbaar komen. Zo heeft Motorola al een tablet met Gingerbread in de planning staan. Wellicht proberen fabrikanten hun devices af te hebben voor de eindejaarsfeesten.

Veel is nog niet bekend over Android Gingerbread. Google heeft laten doorschemeren dat het zich gaat focussen op de gebruikersinterface nu het OS zelf ‘volwassen’ is door de laatste update naar Froyo. Google wil de interface van het systeem zo goed maken dat softwareschillen zoals HTC Sense, Motorola Blur en Samsung TouchWiz overbodig worden. HTC heeft alvast aangegeven zich hier niks van aan te trekken en met een nieuwe versie van zijn Sense interface te komen.

Om de nieuwe gebruikersinterface kracht bij te zetten heeft Gingerbread hoge systeemeisen. Zo werd even geleden al bekend dat smartphones die het systeem willen draaien, minimaal moeten beschikken over een 1 GHz CPU met 512 MB RAM en een scherm van ten minste 3,5". Kort na het opduiken van deze geruchten heeft een Google medewerker een tweet geplaatst waarin wordt gewaarschuwd dat het niet gaat om officiële informatie. Daarnaast is het developers eerder gelukt om Froyo te draaien op devices die daar volgens Google niet voor geschikt zouden zijn.