1 min

Microsoft heeft afgelopen donderdag bekendgemaakt dat op 15 september de eerste bètaversie van Internet Explorer 9 gelanceerd zal worden.

De softwaregigant is van plan om de bètaversie formeel te lanceren tijdens het ‘Beauty of the Web’-evenement in San Francisco. Het bedrijf deed de aankondiging nadat Microsoft-ceo Kevin Turner eerder al liet weten dat de bètaversie van IE9 in september het levenslicht zou zien.

Internet Explorer 9 zal de webstandaarden beter gaan ondersteunen dan zijn voorgangers, hetgeen dat al jarenlang een van de grootste kritiekpunten op de browser van Microsoft is.

De browser zal verbeterde ondersteuning bieden voor HTML5, en zal het Web Open Font Format (WOFF) gaan ondersteunen. IE9 zal bovendien zowel Google’s open-source video codec WebM, als het H.264-videoformat ondersteunen.

Naar verwachting zal Internet Explorer 9 dankzij de nieuwe Javascript-engine genaamd ‘Chakra’ er ook qua prestaties flink op vooruit gaan.

Slechts een minderheid van de Windows-gebruikers zal gebruik kunnen maken van IE9. Het verouderde Windows XP-besturingssysteem, dat onder de Windows-versies een aandeel heeft van 61 procent, zal niet ondersteund worden.

Veel mensen zien de komst van Internet Explorer 9 als de mogelijke wedergeboorte van de browser, dat in de afgelopen jaren marktaandeel moest inleveren aan onder meer Chrome en Firefox.