Microsoft heeft zojuist op een bijeenkomst in San Francisco de eerste bètaversie van Internet Explorer 9 onthuld.

Dit is de eerste nieuwe versie van Internet Explorer in anderhalfjaar sinds de laatste stabiele versie. Deze versie, versie 8, richtte zich vooral op standaarden en veiligheid. Internet Explorer 9 zet deze trend verder door met HTML5-, SVG 1.1 2nd edition-, CSS3-, DOM level 3 core- en events en DOM level 2-style-ondersteuning. In samenwerking met het W3C heeft Microsoft 2.138 tests op de browser uitgevoerd die de standaardenondersteuning meten. Internet Explorer 9 scoorde in alle tests boven de 90 procent. Terwijl elke andere browser, met uitzondering van Safari 5 en Chrome 5, daar niet eens in de buurt kwamen.

Onder de motor is verder volledige hardwareversnelling toegevoegd. Microsoft claimt als enige volledige hardwareversnelling te bieden voor websites. Het voordeel van deze soort versnelling is dat alles sneller gaat. Zo snel zelfs dat een website bijna dezelfde prestaties haalt als een native Windows-applicatie.

De stijl van Internet Explorer is veranderd naar minimalistisch. Alle menu’s zijn verstopt onder één pictogram en de statusbalk is weggehaald. Nu staan er naast de adres- en de tabbladenbalk, die overigens naast elkaar staan, slechts twee knoppen. De ene voor de favorieten en de andere voor de instellingen.


Verder is het nu mogelijk om websites aan de Windows 7-taakbalk vast te maken. Webontwikkelaars kunnen dan net als een native Windows-applicatie jumplists maken waardoor gebruikers snel bij veelgebruikte opties van een website kunnen komen. Daarnaast is net als in Google Chrome de adresbalk samengevoegd met het zoekvak.

Microsoft heeft met een aantal websites deals gesloten, waaronder met eBay, Hulu, CNN en Amazon. Deze websites zijn geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9, dat betekent onder meer dat ze speciale opties hebben voor jumplists en dat er miniweergaves, pictogramoverlays en mediaknoppen weergegeven worden.


Het beheren van tabbladen en downloads is naast de Windows 7-integratie eveneens verbeterd. Op het gebied van downloads is een downloadbeheerder toegevoegd, waardoor gebruikers snel alle downloads kunnen zien, hervatten en pauzeren. Deze downloadmanager heeft overigens integratie met de SmartScreen-filter en op basis van de reputatie van een bestand kan malware geblokkeerd worden.


Op het gebied van tabbladen is het eindelijk mogelijk om tabbladen van vensters af te halen en ze weer ergens aan toe te voegen. Dit alles wordt netjes afgehandeld met de Aero-userinterface. Zo is het mogelijk om een tabblad direct van een venster af te halen en met Aero Snap de helft van het scherm in te laten nemen.

Ook nieuw is de Add-on Performance Advisor. Dit onderdeel van Internet Explorer 9 meet de opstartsnelheid van de browser. Indien de browser te langzaam opstart, wordt de Advisor gelanceerd. Deze geeft de add-ons weer en daarbij de tijd die nodig is om deze add-ons op te starten en de optie om een of meer add-ons uit te schakelen.


Om crashes minder pijnlijk te maken, introduceert Microsoft in Internet Explorer 9 crashrecovery. Van tabbladen die gecrasht zijn – tabbladen zijn geïsoleerd – wordt de gebruiker eerst op de hoogte gesteld, waarna de website opnieuw geopend wordt.

De eerste bèta van Internet Explorer 9 is vanaf deze locatie te downloaden. Om half acht begint de presentatie van Microsoft in San Fransisco die opgeleukt wordt door door de Gorillaz.