3min

Een jaar na de allereerste previewversie is het dan zover, Microsoft’s nieuwe Internet Explorer is af en iedereen kan de browser nu downloaden. Internet Explorer 9 is volgens Microsoft een browser die rekening houdt met websites van de toekomst. Of dat ook zo is moet natuurlijk nog blijken in onze eerdere reviews (Preview en Release Candidate) bleken er nog wel wat haken en ogen te zijn. We hopen snel een review te kunnen maken van deze uiteindelijke versie.

Hoe goed of hoe slecht Internet Explorer 9 ook presteert ten opzichte van de concurrentie, een ding is zeker het is een grote stap voorwaarts ten opzichte van Internet Explorer 8. Dat is iets waar geen twijfel over hoeft te bestaan. Ook de keuze van Microsoft om de videokaart te gaan ondersteunen voor het verwerken van de grafische taken van de browser is een stap in de goede richting. Ook is de browser onder andere hierdoor vele male sneller geworden wat het surfen weer ten goede komt.

Wel jammer blijft het natuurlijk dat IE9 alleen verschijnt voor Windows Vista en Windows 7. Gebruikers van Windows XP moeten het helaas zonder IE9 gaan stellen en wordt dan ook geadviseerd om te upgraden naar Windows 7 of over te stappen op een alternatieve browser zoals Google Chrome of Firefox.

Als we verder gaan kijken naar wat er vernieuwd is in Internet Explorer 9 dan is het uiterlijk van de browser vele male compacter geworden. Er is dan ook veel meer ruimte gekomen voor de websites die geladen worden. Iets wat zeer herkenbaar is van andere browsers.

Standaard worden de tabbladen van IE9 rechts naast de adresbalk weergegeven. Aan de mensen die de tabbladen liever onder de adresbalk hebben is ook gedacht. Dit is apart in te stellen via de rechtermuisknop.

Ook heeft de adresbalk een dubbele functie gekregen, naast het intypen van een webadres kan je er ook je zoekwoorden in kwijt. De ingestelde zoekmachine zal dan meteen op deze term gaan zoeken en de resultaten tonen. Standaard gebruikers Internet Explorer 9 natuurlijk Bing, de zoekmachine van Microsoft. Dit is overigens gewoon aan te passen in bijvoorbeeld Google.

Ook heeft Microsoft rekening gehouden met de nieuwe webstandaarden. Een groot deel van HTML5 en CSS3 wordt inmiddels ondersteund. Hierdoor wordt het voor de webontwikkelaars weer een stukje makkelijker om websites voor Internet Explorer te ontwerpen. Al zullen er natuurlijk altijd verschillen blijven tussen de browsers onderling.

Op privacy gebied heeft Microsoft ook iets nieuws bedacht, een zogenaamde "Do Not Track" knop. Hiermee is het mogelijk om een soort "Nee – Nee" sticker op je browser te plakken zodat de advertentiebedrijven van deze wereld je niet meer kunnen volgen op internet. Het gevolg is dan ook dat ze niet meer weten wie je bent.

Internet Explorer is een browser die de markt lange tijd volledig in handen had. De laatste jaren is her marktaandeel echter flink gedaald omdat de concurrerende browsers simpelweg sneller en beter waren dan Internet Explorer. Met deze versie probeert Microsoft iets terug te doen en hopen zij weer marktaandeel terug te kunnen winnen.

Als we in Nederland kijken naar de Internet Explorer statistieken, dan moet gezegd worden dat Internet Explorer toch wel enorm populair is. Wereldwijd heeft Internet Explorer op dit moment een marktaandeel van 45 procent terwijl het aandeel in Nederland op 58 procent ligt. Dat is toch zo’n 13 procent hoger. Microsoft heeft aangegeven dat zij verwachten dat Internet Explorer aankomende zomer een marktaandeel van 20 a 30 procent zal hebben in Nederland. Inmiddels hebben al 600.000 Nederlanders de preview of release candidate van IE9 gedownload.

Je kan Internet Explorer 9 nu downloaden!