2min

Toshiba claimt dat ze een doorbraak hebben bereikt in de manier waarop data nu wordt opgeslagen op harde schijven. Toshiba heeft dit verder verbeterd en beweerd schijven te kunnen fabriceren die tot wel 5x groter en sneller zijn dan nu.

Toshiba gaat deze nieuwe techniek in productie nemen en hoop in 2013 de eerste harde schijven te kunnen leveren die op deze manier hun data opslaan. De huidige harde schijven maken gebruik van magnetisch materiaal dat wordt verspreidt in de schijven over zogenaamde platters, in die platters zitten allemaal kleine putjes waarin de data zich bevindt. De nieuwe technologie van Toshiba is in staat om die putjes veel dichter op elkaar te zetten waardoor er veel meer data op een schijf past en waardoor er meer data per spin verwerkt kan worden.

De nieuwe techniek verdeelt het oppervlak in een groter aantal magnetische stukjes, maar die stukjes bevatten weer verschillende magnetische korreltjes waarin data kan worden opgeslagen. Onder een microscoop ziet het eruit als duizenden dicht op elkaar geplaatste bolletjes.

In het verleden zijn al verschillende prototypes gemaakt op basis van deze techniek maar telkens bleken ze niet goed genoeg te zijn. Toshiba meldt dat hun medewerkers er voor het eerst in zijn geslaagd om die korreltjes ook allemaal netjes in rijen te plaatsen, zodat ze ook makkelijk terug te vinden zijn.

Door goede ordening en een grotere dichtheid kan de informatie snel wordt gelokaliseerd en meer data worden weggeschreven of gelezen tijdens een spin over de platter. Hierdoor worden de schijven ook veel sneller. Toshiba heeft aangegeven dat bij het testen de kop die over de platter gaat, correct stopt bij de juiste track. Dat is iets wat bij eerdere prototypes steeds mis ging.

Zoals gezegd hebben de schijven een grotere dichtheid. Om dit even aan te tonen met cijfers: de nieuwe techniek kan een dichtheid hebben van 2,5 Terabits per vierkante inch en dat is nog in een prototype stadium, wellicht verbetert dit nog. De schijf met de hoogste capaciteit die Toshiba nu fabriceert heeft een dichtheid van z’n 541 Gigabits per vierkante inch. De nieuwe techniek kan dus zorgen voor schijven die ongeveer 5x groter zijn dan nu. Hiermee komen schijven van 10 Terabyte ineens dichtbij.