Google lijkt een mijlpaal bereikt te hebben met de ontwikkeling van zijn Chrome browser en ChromeOS besturingssysteem. Google heeft nu officieel de applicatiewinkel voor ontwikkelaars geopend. De ontwikkelaars kunnen nu dus beginnen met het ontwerpen en bouwen van applicaties van zowel de browser als het nieuwe besturingssysteem.

Het enige nadeel voor deze ontwikkelaars is dat er nog geen werkende demo is van ChromeOS om hun zelf gebouwde applicaties in te testen. Hiervoor moeten ze op de release van ChromeOS wachten die in het najaar staat gepland.

Google’s doel met de browser en het nieuwe besturingssysteem is om de ontwikkeling van het web nog dynamischer en toegankelijker te maken. De ontwikkelaars zullen nu dus enorm door Google worden getriggered om applicaties te ontwerpen voor hun nieuwe platform, dit kunnen zowel gratis als betaalde applicaties worden.

Google kijkt graag vooruit en geeft ook graag een blik in de toekomst. Google verwacht dat websites in de toekomst veel minder gaan lijken op de websites zoals we die nu gewend zijn maar meer op desktop applicaties die je normaliter in bijvoorbeeld Windows draait.

Google biedt de mogelijkheid voor zowel Javascript applicaties, als extensies en add-ons zoals Chrome die nu al heeft. Het kan beide gedraaid worden en de keuze ligt daarbij echt bij de ontwikkelaar ook of de applicatie de server moet draaien of op de client.

De grote vraag blijft natuurlijk of ChromeOS ook echt een succes gaat worden. Google’s vooruitstrevende blik en visie heeft niet altijd gelijk. Het zo grootst geïntroduceerde Google Wave is inmiddels aan een stille lijdensweg begonnen, tot de stekker er aan het einde van het jaar uit gaat. In elk geval lijkt er al een Google Tablet aan te komen met ChromeOS en de kans lijkt daarbij enorm groot dat de OEM partners hierin mee zullen gaan.