2min

Google heeft in de meest recente developer build van Chrome OS en de Chrome browser voor Windows enkele fikse aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn de apps die offline werken voortaan de standaard apps en worden apps die internet nodig hebben om te functioneren gemarkeerd als websites. Daarnaast is de applicatie launcher ook toegevoegd aan de Chrome browser voor Windows.

Google zet hiermee een duidelijke nieuwe stap voorwaarts met Chrome OS. De offline applicaties zijn allemaal gebouwd met HTML5, Javascript en CSS maar kunnen zich gedragen als echte native apps. Zo kunnen deze ook draaien zonder internet verbinding en heeft het uiterlijk meer weg van een native app. De adresbalk kan bijvoorbeeld worden verwijderd.

Alle apps draaien nog steeds binnen een beveiligde sandbox en de hoge beveiliging blijft daarom van kracht. De apps kunnen in tegenstelling tot normale websites ook gebruik maken of toegang krijgen tot USB-sticks, Bluetooth speakers, het netwerk of andere hardware apparaten.

De Chrome Web Store is dan ook opnieuw ingedeeld waardoor deze offline apps veel makkelijker te vinden zijn. De apps die wel internet nodig hebben worden allemaal gemarkeerd als websites. Zodat duidelijk is dat hier internet voor nodig is. Google zelf heeft ook verschillende apps gebouwd die goed offline werken, voorbeelden hiervan zijn Google Docs en GMail.

Vooralsnog is het alleen doorgevoerd in developereditie van Chrome, maar zal de komende weken zijn weg gaan vinden naar de beta en daarna als alles goed is getest naar de stabiele build van Chrome. De applauncher werkt op dit moment alleen nog in Windows, maar de Linux en Mac-versie moet binnenkort volgen. Verwacht wordt dat er tijdens Google I/O later deze maand veel meer nieuws bekend zal worden gemaakt rond de Chrome browser en Chrome OS. Recent heeft Techzine nog een uitgebreide review gedaan van Chrome OS.