1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Onderzoekbureau IDC verwacht dat Solid State Drives (SSD) dit jaar minder dan 1 dollar per gigabyte gaan kosten. Vorig jaar kostte een SSD omgerekend per GB gemiddeld zo’n 1,56 dollar. Het IDC verwacht dus een flinke prijsdaling.

SSD’s zijn de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Voornamelijk de prijs zorgde er echter voor dat deze nieuwe harde schijven maar langzaam hun intrede doen in de markt. Waar afgelopen jaar gemiddeld 1,56 dollar werd betaald per GB, verwacht het onderzoeksbureau dat deze in de tweede helft van 2012 onder de 1 dollar zakt.

Deze grote prijsdaling zal echter ook tot gevolg hebben dat er een sterke stijging in de verkoop gaat plaatsvinden. De opslag in professionele omgevingen en het aantal mobiele apparaten zal hierbij een grote rol spelen. Daarnaast hebben gewone harde schrijven nog altijd last van de overstroming in Thailand waarbij de productie lang heeft stilgestaan.

SSD’s zijn in verhouding tot de traditionele harde schijf sneller. Bestanden kunnen over de gehele disk worden opgeslagen en zijn altijd even snel aanspreekbaar. Dit komt omdat een SSD geen gebruik maakt van een leeskop die tijd nodig heeft om bij de juiste positie op de schijf te komen.