De laatste jaren zijn de prijzen van mobiel bellen onder druk komen te staan en zijn de tarieven flink gedaald. Toch hebben de telecom operators een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen aan de belbundels. In plaats van afrekenen per seconde stappen ze nu over op afrekenen per minuut.

KPN voerde deze methode al een tijdje geleden in en vandaag volgt Vodafone het voorbeeld voor nieuwe klanten en verlengingen. T-mobile is de enige telecom operator die momenteel nog enkele abonnementen heeft waarbij afrekenen per seconde mogelijk is.

Het gevolg an deze maatregel is dat mobiel bellen tot wel 60% duurder kan worden, aldus consumentenprogramma Kassa. Het grote verschil is dat klanten veel sneller door hun belbundels heen zijn en hierdoor het hogere tarief voor buiten de bundel bellen moeten betalen.

Als je straks vast zit aan z’n abonnement en je hebt een telefoongesprek van 1 minuut en 25 seconden of 1 minuut en 1 seconde dan trekken de telecom operators 2 minuten van je belbundel af.

Kassa voerde berekeningen uit volgens het oude en nieuwe systeem en kwam tot de conclusie dat het flink duurder gaat worden. Een gemiddelde bellen die nu voor z’n 60 euro per maand verbelt bij Vodafone gaat straks ruim 110 euro betalen volgens het nieuwe systeem.

Begin deze maand voerde Vodafone ook al een datalimiet in voor mobiel dataverkeer voor nieuwe klanten en verlengingen, KPN zal dit voorbeeld later dit jaar ook volgen. Ook hier was T-mobile de enige die niet mee ging met de trend en gewoon onbeperkte bundels blijft aanbieden. Nu is T-mobile opnieuw degene die niet geheel mee doet met de trend en een aantal abonnementen blijft aanbieden waarbij afrekenen per minuut mogelijk blijft.